WWF: Vi unga vill ha en framtid, släck ner ikväll!

- 25/03/2017, 12:08
 WWF Sweden Youth

WWF Sweden Youth

Privat

WWF Sweden Youth: Det är dags för en reality check: Vi har bara ett liv och bara en planet".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Extrem torka, krympande isar, värmebölja i Arktis och stigande havsnivåer har blivit vardagsmat. 2016 var det varmaste året någonsin sedan mätningarna började år 1880.

Från Mozambique hör vi om torkan som uppkommit mitt i regnperioden. Våra kollegor på Madagaskar berättar att effekterna av den globala uppvärmningen där gör att människor måste äta konserver istället för färska råvaror.

Vid Stora Barriärrevet utanför Australien bleks och dör korallerna. Det färgglada livet under ytan har bara blivit gråare och gråare, tystare och tystare. Klimatförändringarna hotar själva livet och vi sitter alla i samma båt. Det är som med Titanic-olyckan.

De fattiga och mest utsatta på nedre däck drabbas först, men i slutänden sjunker hela båten och då blir det katastrof för alla. Samtidigt är det som om dessa nyheter inte fanns. Eller okej, nu överdriver vi kanske, men det är som om ingen liksom fattar vikten av det som sker runtom i världen.

Som om det inte vore nog konsumerar vi svenskar som om vi ägde 4,2 planeter. Det är dags för en reality check: Vi har bara ett liv och bara EN planet.

Samtidigt är det något i denna dystopi som ger hopp. Enligt WWFs Klimatbarometer som lanserades i veckan anser unga mellan 16 och 25 att klimatfrågan är den viktigaste samhällsfrågan. 60 procent tänker på klimatförändringar minst en gång i veckan.

Mer än 90 procent tycker det är viktigt att leva klimatsmart. Och det syns. Det finns en våg av vilja, glöd och värme som sprids på vår planet. Vi ser våra engagerade ungdomar och kollegor världen över kämpa hårdare än någonsin.

Fler unga i Sverige ställer om till mer hållbara liv. 21 procent av unga kvinnor är vegetarianer eller veganer jämfört med 7 procent för hela befolkningen. Ungdomarna går först. Vi märker hur skogen, marken och växterna har förändrats.

Hur säsongerna skiftar. Hur extremvädret ökar. Grunden till lösningen ligger i en mer hållbar planet och en hållbar mänsklighet. En planet där alla får plats på ett jordklot. Inte 4,2 stycken. Så nu vänder vi oss till er, beslutsfattare, företagsledare och politiker.

Det är dags att ni släpper in oss unga. Vi som är redo för förändringen. Och vill skapa den hållbara planet ni uttryckt att ni också vill nå. Det räcker inte med förslag på klimatlagar, eller högtravande uttalande om klimatfrågan.

Vi vill se praktisk förändring, och det nu. Vi vill se en politik som är handlingskraftig. Vi vill se en politik där personerna som verkar för hållbarhet också är representerade. Vi unga finns i alla kroppar, i alla funktioner, i alla religioner och på alla geografiska platser.

Ge oss plats i paneldebatterna om framtiden. Ge oss en plats i era styrelser. Skapa ungdomsråd. Prata med oss, för en dialog, ge oss plats i maktens (cent)rum. Ett sådant ansvar handlar om att låta de som behandlar den bäst få vara delaktiga.

Glöm inte att vara med och släcka under Earth Hour nu på ikväll, 25 mars kl. 20.30-21:30 tillsammans med hundratals miljoner människor runt om i världen.

Då skickar vi en signal till beslutsfattarna att agera i klimatfrågan. Det är bråttom om jorden ska stanna under två graders global uppvärmning.

För vi vill väl ha en framtid? Vi har inte gett upp hoppet!

Fanny Jönsson
Diana Englund
Zana Buyukkaya
Juhán Niila Stålka
Zahra Abdulla
Sofia Pappa
Sissa Pagels
Klara Örn Ranung
Elin Johnson
WWF Sweden Youth (Världsnaturfonden WWFs ungdomsråd)

Släcker du ner ikväll?