Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Silja Line legitimerar rasismen genom att inte agera

- 26/03/2017, 18:45 -

Denna text är hämtad från bloggen mattiasjrvi.blogg.se.

Mattias Beruk Järvi skriver om Silja Lines reklam
1 av 4

Mattias Beruk Järvi skriver om Silja Lines reklam

Privat/Silja Line/TT

Silja Lines reklam
2 av 4

Silja Lines reklam

Silja Line/Faksimil

Silja Line
3 av 4

Silja Line

TT

Mattias Beruk Järvi
4 av 4

Mattias Beruk Järvi

Privat

Mattias Beruk Järvi: "Det är människor som Anders Behring Breivik och andra högerextremister som använder sig av begreppet".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Rasismen anses av många vara placerad på historiens sophög, men för den som vill se hur rasismen verkar i vår samtid behöver ej vara examinerad från journalisthögskolan för att blottlägga dess existens i vår samtid.

Silja Line Sverige lanserade nyligen kampanjen “En ovanligt bra dag” en kampanj som främst riktade sig till par.

Så här skriver Silja Line i kampanjmaterialet: “Res tillsammans med någon du tycker om i hytt med dubbelsäng. Kom bort från vardagen med en minisemester i Helsingfors eller koppla av ombord på Galaxy i 23 timmar”

Denna kampanj lanserades som många andra kampanjer tillsammans med en bild, en bild som kom att väcka mycket hat och avsky när den lades upp i ett sponsrat inlägg på Silja Lines Facebook-sida.

Det som väckte hatstormen var en bild på en rasifierad (svart man) liggandes på en bädd tillsammans med en vit kvinnlig partner i en av Silja Lines hytter. En mycket ansenlig bild, men för de som hatar det mångkulturella land vi lever i idag ansåg detta vara en provokation.

Några av de hatkommentarer som yttrades var “Utrotning av den vita rasen”, “White genocide”

Silja Line har följande ordningsregler på Facebooksidan:

"Tallink Silja AB förbehåller sig rätten att redigera/ta bort all text som:"

- är diskriminerande
- är spam
- är hotfull eller kränkande mot andra Facebook-användare och administratörer
- kan avslöja personlig information om medarbetare som arbetar på Tallink Silja AB
- innehåller reklam
- länkar till andra webbsidor

Trots att man har dessa tydliga regler så ligger kommentarerna om “white genocide” och ”utrotning av den vita rasen” kvar på Silja Lines fb-sida.

Till er kännedom Silja Line, så är det människor som Anders Behring Breivik och andra högerextremister som använder sig av begreppet och konspirationsteorin “white genocide”.

Det och flera andra rasistiska kommentarer hör inte hemma på ett respektabelt företags Facebook-sida, ett företag med hög svansföring i mångkulturell marknadsföring måste vara trovärdiga inför sina kunder.

Genom att låta rasistiska och nazistiska kommentarer finnas kvar i kommentarsfälten, är per definition ett legitimerande av dessa rasistiska narrativ. Ett narrativ som inget modernt företag helst bör associeras med.

Mattias Beruk Järvi

Vill du också få ut din röst?