Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varför ingrep ingen när den 12-årige pojken attackerades?

- 30/03/2017, 12:02 -

Denna text är hämtad från bloggen mattiasjrvi.blogg.se.

1 av 3

Privat/Polisen

2 av 3

Polisen

3 av 3

Privat

Mattias Beruk Järvi: "För allas säkerhet behöver vi ett kollektivt mod där vi vågar säga emot och stå upp när ett 12-årigt barn attackeras"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Sverige vill vi gärna slå oss för bröstet och stoltsera med vår antirasism, jämställdhet och jämlikhet; värden som är viktiga och definierar delvis vårt moderna och mångkulturella samhälle.

Men som i alla samhällen så finns det även i det svenska samhället saker som ej fungerar så bra, jag tänker främst på civilkuraget. I nationalencyklopedin definieras civilkurage följande: “Civilkurage, mod att stå för sin mening även när det innebär personlig risk”

Förra året den 18 november var en 12-årig afrosvensk pojke på väg hem från skolan, han tog tunnelbanan hem. När pojken satt sig ner klev en man i 40–50 årsåldern in och började omedelbart att attackera den lille pojken. Pojken kallades för n-ordet, pojken blev självklart rädd och började gråta av rädsla.

När den aggressiva mannen gick av tåget gjorde att han “hitler-hälsningar” som fångades av övervakningskamerorna.

Denna händelse hade kunnat förhindrats om människorna på tunnelbanetåget agerat och visat civilkurage och direkt konfronterat den aggressiva mannens rasistiska utspel mot pojken. Men ingen agerade då aggression tog plats, människorna väntade tills förövaren lämnat tåget för att ge pojken sitt stöd.

Enligt pojkens far har nu hans son tappat tilliten till sina medmänniskor, helt förståeligt när man utsätts för en sådan traumatisk upplevelse.

Rasismen och nazismen är på framfart i vårt samhälle, detta innebär att flera av oss med annan hud- och hårfärg alltid blir måltavlor i offentliga miljöer för rasistiska aggressioner.

För allas säkerhet behöver vi ett kollektivt mod, ett mod där vi vågar säga emot och stå upp när ett 12-årigt barn attackeras på tunnelbanan; ett mod, ett civilkurage som kan förhindra att dessa hemska saker behöver ske i vårt moderna och mångkulturella samhälle.

För innerst inne tror jag att ingen vill vara passiv åskådare när ett oskyldigt barn utsätts för rasism, vi behöver bara “mod att stå för vår mening även när det innebär personlig risk”

Mattias Beruk Järvi

Vill du också få ut din röst?