- Foto: Privat

Marcus Birro: När ska polisen börja använda sina vapen?

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro: "Svensk polis verkar inte ha växlat upp för att kunna möta det nya våldsmonopol som härjar i samhället".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dagarna har ett videoklipp fullständigt rivit sociala medier. Det visar en man som går bärsärk på ett asylboende i Fagersjö. Han attackerar tre kvinnliga poliser som försöker, men misslyckas, att omhänderta mannen.

De retirerar. Tre poliser får alltså helt sonika fly fältet medan mannen kommer undan och de som filmar skrattar förnöjt.

Vi har alltså en extremt våldsam man som attackerar poliser med stenar och slag. Och poliserna försöker hålla fast honom. De ser ut helt yrvakna ut. De utsätts för vad som måste betraktas som grovt övervåld (en stor kastad sten mot huvudet kan leda till döden) och de försöker hålla fast idioten som vill skada dem. Men han slår sig fri och fortsätter att attackera dem.

Då flyr poliserna. Som alltså är tre. Och mannen är en. Vad handlar det om?

Vad får de egentligen lära sig på polishögskolan?

Hade det varit min dotter, eller min syster som åkte på det där jobbet hade jag hellre sett att åtminstone en av de kvinnliga poliserna drog sitt tjänstevapen och helt enkelt sköt honom i benet.

Svensk polis verkar inte ha växlat upp för att kunna möta det nya våldsmonopol som härjar i samhället. i SRP1, programmet Studio Ett, hörde jag i måndags ett reportage från Hammarkullen i Angered utanför Göteborg.

Jag är uppväxt i närheten. Jag bodde mina första femton år i Lövgärdet i Angered. På den tiden bestod kriminaliteten mest av några svenska och finska fyllon nere på bänkarna utanför tvättstugan.

Nu?

Det finns hela bostadsområden som kontrolleras av en enda släkt. En familj håller ett helt kvarter i järnhand och har så gjort i tjugo år! Jag fattar ingenting. Vad sysslar poliserna med? Man vet vilka det är, man vet vad de heter, man vet var de bor, och ändå verkar man mest ägna sig åt att snickra pingisbord så att ungarna ska ha något att göra?

Politikern från stadsdelen som var med i programmet svamlade bort sig fullständigt. Det var genant att lyssna på honom. Man kunde höra hur släktens pengar rasade ner i fickorna på honom för att ljög sig blå om ansvaret. Alla vet att det är så här. Det har varit så här i förorten i tjugo år. I tjugo år.

Men under de här tjugo åren har man ju åkt på med gängstryk av från landets mediala frontsoldater om man så mycket som försökt beskriva problemet. Under alla de här åren har ingen journalist vågat skriva om det. Det är först nu man vågar göra det. Efter att några gått före och riskerat allt genom att försöka beskriva verkligheten som verkligheten ser ut.

En polis berättade en intressant sak i sammanhanget. När polisen till sist fick arslet ur vagnen och gjorde några gripanden stod flera människor på balkongerna och applåderade och skrek att de inte vill ha med den där familjen att göra.

Stolta medborgare som vågade bryta tystnaden runt förtrycket. Det är alla dessa människor som den politiskt korrekta mobben fullständigt pissar på när de istället för att angripa det verkliga problemet rider ut mot oss som vågar skriva om problemet.

De anklagar oss för att bara ropa på hårdare straff och strängare lagar. Och ja. Jag är för hårdare straff och strängare lagar när det handlar om människor som vill mörda poliser, som handlar med automatvapen och säljer droger till ungdomar utanför skolorna.

Jag tror gott om polisen. De står vid frontlinjen och ser problemen. Det är högre upp i dynastin som poletten måste rasa ner innan det blir någon verklig förbättring.

Marcus Birro

/
/
/
Relaterat
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.