Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uppmaning till fotbollssupportrar: Filma polisens övertramp

Denna text är hämtad från bloggen erikssonelvira.blogg.se.

1 av 3

TT/Privat

2 av 3

Andreas Hillergren / Andreas Hillergren / SCANPIX /

3 av 3

Privat

Debatt | 05/04/2017 10:47

Elvira Eriksson: "Jag hoppas att alla som läser detta inser orimligheten i ett sådant ingripande".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra säsongen skrev jag om polisens insatser i Borås i samband med matchen mellan Elfsborg och AIK. Polisen hade rustat till högriskmatch, med åtskilliga piketer och rytteri uppställda på rad när 890 AIK-supportrar släntrade in i Borås. Då var min invändning främst att detta var ett oerhört slöseri med våra samhällsresurser.

Men så läser jag idag GAIS Tifos vittnesmål om deras bortapremiär i Superettan mot Norrby IF. Jag tror att vi alla kan enas om att Norrby IF - GAIS inte är en särskilt riskfylld match. Men länets polis tyckte tydligen annorlunda.

"Med anledning av att sätta dit 1 person för brott mot maskeringsförbudet gick man in med hela polisstyrkan (cirka 30-40 poliser) precis utanför bortasektionen på inhägnat område, inklusive maskerade poliser (med dolda ID-nummer) samt hästar. De vevade med batonger samt pepparsprayade runt sig, detta gjorde man från olika håll vilket ledde till att det inte fanns någonstans att ta vägen. Vi upprepar: Polisen red alltså in med hästar på ett litet inhägnat område där det rörde sig mycket folk däribland barn och äldre personer. Detta för att ta fast någon som misstänks för ett brott som har samma påföljdsskala som snatteri!"

Jag hoppas att alla som läser detta inser orimligheten i ett sådant ingripande. Jag hoppas också att GAIS supportrar lyckats fånga så mycket som möjligt av detta på film. Jag hoppas att polisen i Västra Götalands län ska inse att deras agerande är ohållbart.

Men egentligen så tror jag att de såg det som en övning inför den allsvenska säsongen och måndagens match, då AIK möter Elfsborg återigen.

Med anledning av detta uppmanar jag alla supportrar, oavsett lag, att vara vaksamma och snabba med att filma polisen så fort övertramp sker.

Läs hela GAIS Tifos uttalande här.

Elvira Eriksson

Vill du också få ut din röst?