Tisdag 27 Jul
Stockholm

Birgitta Ohlsson (L): Vi måste sätta stopp för Venezuelas diktatur

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Birgitta Ohlsson (L): "Amnesty har berättat om hur säkerhetsstyrkor dränkt in en kvinnlig aktivist i vatten och utfört elchocker på hennes kön"

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Venezuela tog i veckan nya steg mot att bli en fullfjädrad socialistisk diktatur. Landets högsta domstol tog i onsdags kontroll över parlamentet och alla dess funktioner, efter att ha angett att lagstiftare agerar utomrättsligt.

Medan domstolen anses vara helt i president Maduros kontroll, är parlamentet en viktig institution för oppositionen. Detta innebär att domstolen själv kommer att kunna stifta lagar.

Det framstår som en ful kupp mot konstitutionen. De demonstrationer som oppositionen har försökt att genomföra uppges ha stoppats av anhängare till presidenten. Flera viktiga grannländer uttrycker sin oro.

Det här är ingen isolerad händelse och troligen tyvärr inte presidentens sista försök att koncentrera makten. Landet är i en djup kris. Så sent som i början av veckan bad president Nicolas Maduro FN om bistånd med läkemedel.

Patienter dör på sjukhusen eftersom det råder akut brist på mediciner och sjukvårdsmaterial. Under hela förra året hölls massdemonstrationer mot regeringen. Oppositionen pryglas och aktivister har förts bort eller tvingats att lämna landet. Ingen kan ha missat de många videoklipp som spritts där desperata folkmassor reser sig mot den socialistiska regimen.

I Venezuela, ett land i frånvaro av militär konflikt och med otroliga naturtillgångar, pågår en humanitär katastrof. Det är sorgligt att vi på 2010-talet åter ser kommunistiska matköer. När gränsen mellan Colombia och Venezuela öppnades i fjol strömmade tiotusentals människor över till den colombianska sidan för att köpa mat och hygienprodukter, basvaror som blivit bristvaror i hemlandet.

Maduro har svarat protesterna med att öka förtrycket. Presidenten har dessutom fortsatt företrädaren Hugo Chavez nedmontering av pressfriheten.

Samtidigt fängslas oppositionen, i terrorismbekämpningens namn. Amnesty International har berättat om hur säkerhetsstyrkor dränkt in en kvinnlig aktivist i vatten, för och sedan utföra elchocker på hennes könsorgan. Skenavrättningar, misshandel och försvinnanden är vanligt förekommande.

Den venezuelanska ledningen har kört landet i botten, genom att experimentera med klassiskt socialistiska metoder. Det är planekonomiska priskontroller som skapat den akuta bristen på mediciner, toalettpapper och trots de alldeles för många misslyckade försöken under förra seklet, har historien tillåtits att upprepas.

Detta är oacceptabelt. Redan på Chavez tid stod det klart att landet rämnar.

Sverige bör nu stödja de ofattbart modiga demokratiaktivister som finns kvar i landet och i alla kontakter med landet tydliggöra att Sverige inte tolererar vare sig socialistisk svältpolitik eller andra brott mot demokratin, de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer.

Regeringen har en skyldighet att se till att det senaste övergreppet mot maktdelningsprincipen tas upp på EU:s råd för utrikesfrågor, FAC. EU måste tillsammans med andra demokratier agera innan det är för sent. Venezuela är på väg mot avgrunden.

Birgitta Ohlsson,
Utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot för Liberalerna

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela