1 av 3
- Foto: TT/TT
2 av 3
- Foto: AP
3 av 3
- Foto: TT

Birgitta Ohlsson (L): Vi måste sätta stopp för Venezuelas diktatur

Birgitta Ohlsson (L): "Amnesty har berättat om hur säkerhetsstyrkor dränkt in en kvinnlig aktivist i vatten och utfört elchocker på hennes kön"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Venezuela tog i veckan nya steg mot att bli en fullfjädrad socialistisk diktatur. Landets högsta domstol tog i onsdags kontroll över parlamentet och alla dess funktioner, efter att ha angett att lagstiftare agerar utomrättsligt.

Medan domstolen anses vara helt i president Maduros kontroll, är parlamentet en viktig institution för oppositionen. Detta innebär att domstolen själv kommer att kunna stifta lagar.

Det framstår som en ful kupp mot konstitutionen. De demonstrationer som oppositionen har försökt att genomföra uppges ha stoppats av anhängare till presidenten. Flera viktiga grannländer uttrycker sin oro.

Det här är ingen isolerad händelse och troligen tyvärr inte presidentens sista försök att koncentrera makten. Landet är i en djup kris. Så sent som i början av veckan bad president Nicolas Maduro FN om bistånd med läkemedel.

Patienter dör på sjukhusen eftersom det råder akut brist på mediciner och sjukvårdsmaterial. Under hela förra året hölls massdemonstrationer mot regeringen. Oppositionen pryglas och aktivister har förts bort eller tvingats att lämna landet. Ingen kan ha missat de många videoklipp som spritts där desperata folkmassor reser sig mot den socialistiska regimen.

I Venezuela, ett land i frånvaro av militär konflikt och med otroliga naturtillgångar, pågår en humanitär katastrof. Det är sorgligt att vi på 2010-talet åter ser kommunistiska matköer. När gränsen mellan Colombia och Venezuela öppnades i fjol strömmade tiotusentals människor över till den colombianska sidan för att köpa mat och hygienprodukter, basvaror som blivit bristvaror i hemlandet.

Maduro har svarat protesterna med att öka förtrycket. Presidenten har dessutom fortsatt företrädaren Hugo Chavez nedmontering av pressfriheten.

Samtidigt fängslas oppositionen, i terrorismbekämpningens namn. Amnesty International har berättat om hur säkerhetsstyrkor dränkt in en kvinnlig aktivist i vatten, för och sedan utföra elchocker på hennes könsorgan. Skenavrättningar, misshandel och försvinnanden är vanligt förekommande.

Den venezuelanska ledningen har kört landet i botten, genom att experimentera med klassiskt socialistiska metoder. Det är planekonomiska priskontroller som skapat den akuta bristen på mediciner, toalettpapper och trots de alldeles för många misslyckade försöken under förra seklet, har historien tillåtits att upprepas.

Detta är oacceptabelt. Redan på Chavez tid stod det klart att landet rämnar.

Sverige bör nu stödja de ofattbart modiga demokratiaktivister som finns kvar i landet och i alla kontakter med landet tydliggöra att Sverige inte tolererar vare sig socialistisk svältpolitik eller andra brott mot demokratin, de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer.

Regeringen har en skyldighet att se till att det senaste övergreppet mot maktdelningsprincipen tas upp på EU:s råd för utrikesfrågor, FAC. EU måste tillsammans med andra demokratier agera innan det är för sent. Venezuela är på väg mot avgrunden.

Birgitta Ohlsson,
Utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot för Liberalerna

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.