Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Att neka mig abort på grund av din tro är diskriminering

1 av 4

Privat/TT/TT

2 av 4

TT

3 av 4

Henrik Montgomery/TT

4 av 4

Privat

Debatt | 12/04/2017 15:37

Josefin Schönqvist: "Ellinor har faktiskt ifrågasatt hela rättsväsendet som vi kvinnor har kämpat och byggt upp i århundraden".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att barnmorskan Ellinor Grimmark förlorade tvistemålet tycker jag är helt vettigt och att det är rätt åt henne att hon nu ska betala rättegångskostnaderna närmare en miljon kronor.

Det kanske låter hårt, men Ellinor har faktiskt ifrågasatt hela rättsväsendet som vi kvinnor har kämpat och byggt upp i århundraden, hon har även ifrågasatt sina egna rättigheter att välja själv som kvinna och dessutom gått emot vad som står i hennes arbetsuppgifter. På grund av sin religiösa tro som i detta fall är kristendom.

Inget ont som inte har något gott med sig som man brukar säga och i detta fall tycker jag att vi går ut som vinnare, vi har påvisat att vi har kommit så pass långt som vi har kommit i vår kamp för jämställdhet och att lagboken är korrekt tolkad i detta fall. Att vårt rättsväsende är så pass starkt.

Sedan också att en kristen extremist får synas i det mediala rummet visar en mer nyanserad bild utav verkligheten, att extremism är farligt oavsett vilken religiös eller annan tro du faktiskt har.

Åter till själva domen, hade det vart så att Ellinor på något mirakulöst vis hade vunnit hade det varit som en käftsmäll i mitt ansikte.

Varenda gång jag har ställt mig upp för människors lika värde hade det känts lite mer som meningslöst arbete, varje demonstration hade bleknat.

Ett exempel var i höstas när vi demonstrerade mot totalförbud för abort i Polen, det hade vart ett hån mot hela polska befolkningen och resten av omvärlden med för den delen.

Tack svenska rättsväsendet för att ni tog rätt beslut idag! Och för att avsluta, om jag väljer att plugga till IT-ingenjör och tar en anställning på ett IT-bolag och sen vägrar att programmera.

Har jag då rätt att stämma dem för diskriminering om jag sen i framtiden inte får något jobb på grund av det?

Josefin Schönqvist

Håller du med?