1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Jonas Ekstromer/TT / Jonas Ekströmer/TT
3 av 3
- Foto: Privat

Det är inte konstigt att män är bättre på sport än vad kvinnor är

Lisa Anckarman: "Så länge sport har funnits har män tagit plats, tjänat miljoner och fått priser i TV i bästa sändningstid".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Läs Lisa Anckarmans blogg Lices.se

Följ henne på Instagram instagram.com/lices.se

Jag och en manlig vän tittade på NHL häromdagen. Högsta ligan i hockey. Plötsligt blev det paus i matchen och tre vindbitna, äldre herrar i full kostym visas i en lyxig studio för att kommentera matchen.

"Jag har aldrig sett tre äldre damer i balklänningar diskutera sport, undra varför." säger jag.

"För att hockey för killar drar in miljarder" är hans svar.

Jag, som tänkt i dessa banor flera gånger tidigare och vet att svaret är djupare rotat än vem som drar in mest cash tar ett djupt andetag och säger.

"Och varför tror du att det är så? Att kill-hockey drar in miljarder och tjej-hockey knappt existerar på TV?". Då kommer det. Anledningen till att jag skriver den här texten. Hans svar.

Det kommer som en porlande bäck som runnit på samma ställe i hundratals år "För att killsport är mer intressant att titta på, det går snabbare och händer mer. Killar är bättre byggda fysiskt för sport".

Min mage vrider sig och hjärtat slår snabbare. Jag har hört det förut. Jag har hört det sedan mina kloka flicköron lärde sig höra och förstå. Men den här gången var det en gigantisk storm som väcktes i mig. Min hjärna gick på högvarv.

Jag försökte tänka klart trots att ett täcke av ilska gjorde det svårt att få fram ett rationellt svar "Tjejer är inte sämre på sport, män har bestämt vad som ska visas och vara rätt i alla tider och därför har vi aldrig fått chansen."

Då kommer nästa smäll. Ett hånskratt följt av "Nu låter du riktigt dum. Vilka är det som håller med dig om detta? Dina tjejkompisar eller? Jag fattar hela den här feministgrejen men du tar du det här alldeles för långt".

Inte är vi bara sämre på sport, vi går alldeles för långt när vi försöker skapa jämställdhet också.

Jag gick ut ur rummet och denna text blir mitt svar till honom.

Män har styrt världen så länge ett styre har funnits. De har varit kungar, mediachefer och statsministrar i alla tider. Så länge sport har funnits så har män tagit plats, sålt ut arenor, tjänat miljoner och fått priser i TV på bästa sändningstid.

Detta är inte på grund av att killar är snabbare, starkare eller roligare att titta på utan för att det är just män som även bestämt vad som är värt att titta på och vad vi ska tycka om. Män styr media. Män styr oss.

Så länge vi kvinnor kunnat gå har vi blivit matade med uttryck som "slåss som en tjej", "damfotboll är inte fotboll" och blivit tvingade att använda "kärring-trät" i brännboll för att inte göra bort oss för mycket. Så länge vi kvinnor kunnat gå har vi fått veta att män har bättre bollkänsla, är bättre på att dribbla och hör hemma i proffslagen.

Detta är alltså ren och skär hjärntvättning. Hur utvecklar sig en person som får höra att den är dålig på någonting hela sin uppväxt? Sällan väcks då ett intresse inom ämnet och ännu mindre ett självförtroende.

Det är ett under att så många tjejer spelar fotboll, basket, hockey och innebandy när media, våra pappor, brorsor, killar i klassen och vänner sagt till dem att de inte är byggda för det fysiskt och aldrig kommer komma så långt som sina idoler.

Världens största sport är e-sport. TV-spel online. Men även denna sport är mansdominerad, kors i taket! Så vitt jag vet så går det inte många kilometer i timmen under matcherna och borde därför, enligt tesen över, vara en perfekt sport för oss tjejer som inte är lika snabba som männen.

Men kanske är kvinnors hjärnor helt enkelt inte rätt byggda för e-sport? Eller är kanske din hjärna bara byggd för att tro det?

Lisa Anckarman

/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.