1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: Privat

Amanda, 19: Det här är till alla män som vägrar kalla sig feminister

Amanda Klahr: "Jag anser också att det borde vara lika självklart att säga, jag är man, därför är jag feminist".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Amanda Klahr är 19 år och kommer från Stockholm.

Hon tog studenten 2016 och har under våren arbetat som vikarie.

Till hösten planerar hon att studera juridik.

Jag befann mig på en fest när jag hör att ett av samtalsämnena flyter över till feminism, ett ämne jag alltid ansett vara intressant. Inte minst för att jag är kvinna och det därför berör mig personligen. Men, det jag fick höra lämnade mig i chock för resten av kvällen.

Det som sades var bland annat att ”män är med om mycket värre saker än kvinnor, men att de skiter i det” och att ”våldtäktskultur är ett påhitt”, varav deras syftningar anspelade sig på dagens svenska samhälle.

Att vara kvinna innebär att man måste tänka sig för en extra gång när man ska ut, och detta är ett faktum oavsett om vi vill att det ska vara så eller inte.

Jag måste tilldela en extra tanke för att vara säker på att mina kläder inte är provocerande, sminket inte för tilldragande eller tidpunkten och platsen inte olämplig.

Det här är en vardag jag absolut inte vill att min framtida dotter ska behöva leva i, eller min framtida son känna sig pressad till att agera efter. Därför publicerade jag den här dikten, för att öppna ögonen på dem som inte är medvetna om det samhälle de vaknar upp till varje morgon:

Är feminism viktigt i dina mansögon? Du säger att vi kommit så långt vi möjligtvis kan, men hur kan du säga så när du aldrig varit annat än man?

Du säger att det inte finns mer att göra, men hur kan du säga så till mig när jag måste oroa mig för barnet jag ska föda? Eller kan du berätta för mig vad jag ska säga till min dotter, för att hon ska förstår att hon och jag dragit livets misslotter?

För det tar inte många år, innan hon förstår, att könet hon blivit tilldelat är ett oläkligt sår. Och hur ska hon tro mig när jag säger att hon är vacker?

När du och dina kompisar ropar efter henne ”fuck her”. Och hur ska hon tro mina ord när jag säger att hon är betydelsefull? När det enda ni hoppas få ut av henne är knull.

Men trots att ni så gärna är öppna med denna åsikt, är det minst lika viktigt att predika om hennes plikt. För det var det ni henne lärde, att oskulder är de enda av värde. Men om hon till dig säger nej, då är det helt okej att skaffa ny tjej. Men det är viktigt att hon inte säger ja för ofta.

Då kommer dina grabbar och säger, vänta! Softa. Vem är denna billiga tjej du hittat? Hon har tydligen livets lektion missat. Eller hur tycker du jag för henne borde förklara? Att hon i dina ögon enbart är en förbrukningsvara.

Och hur ska jag få henne att förstå? Utan att hon själv ska behöva genomgå, det som på kvällar kan hända. För som flicka kan man inte vara ute och vandra, då finns ingen utom sig själv att klandra. Det finns ingen som hjälp kommer sända, för att hindra det som på kvällar kan hända.

Skällsord som ropas och händer som tafsar, syns inte på utsidan, men i själen det fastnar. Ni skrattar och intalar varandra att det bara är ord. Men vilka är ni att säga att det inte lika gärna är mord. För det är så det kan kännas, när personliga detaljer till allmänheten utlämnas.

Men varför skulle ni bry er om att hon är någons dotter, syster eller vän? Ni är ju trots allt bara män. Men tycker du fortfarande att vi kommit så långt vi möjligtvis kan?

Eller är det bara det här det innebär att vara man? Eller tycker du fortfarande inte det finns något mer vi kan göra? Eller är det detta du vill att min dotter ska höra? Och om du fortfarande tycker det är bra som det är, fråga dig själv det här.

Om allt jag nyss berättat händer på riktigt, är feminism fortfarande inte viktigt? ”Jag är kvinna, därför är jag feminist, men jag anser också att det borde vara lika självklart att säga ”Jag är man, därför är jag feminist.”

Jag vill leva i ett samhälle där kvinnor bemöts med samma respekt, villkor och möjlighet till frihet som män. Definitionen av feminismens målsättning lyder: att kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män.

Därför kallar jag mig feminist när jag debatterar om könens lika värde, och som kvinna kan jag uttala mig om att Sverige inte lever upp till feminismens vision.

Så därför ställer jag frågan till dig; oavsett om du är man eller kvinna men står fast vid att jämställdheten är fullt uppnådd i Sverige. Om allt jag tog upp i min dikt händer på riktigt? Står du fortfarande fast vid att feminism inte är viktigt?

Amanda Klahr

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.