Mattias Beruk Järvi drömmer om ett mer solidariskt samhälle
1 av 3
Mattias Beruk Järvi drömmer om ett mer solidariskt samhälle - Foto: Privat/BERTIL ERICSON
Vänsterpartiet demonstrerar på 1 maj
2 av 3
Vänsterpartiet demonstrerar på 1 maj - Foto: BERTIL ERICSON
Mattias Beruk Järvi
3 av 3
Mattias Beruk Järvi - Foto: Privat

Nu när rasismen och nazismen växer måste vi organisera oss

Mattias Beruk Järvi: "Livet är orättvist, men det betyder inte att vi ska acceptera de diskriminerande strukturerna i samhället."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

1 maj närmar sig med stormsteg, en dag med djupa historiska rötter till arbetarrörelsen. Den tidiga arbetarrörelsen riktade sin kritik mot monarkin, kapitalismen och de usla förhållanden som många arbetade under.

Att organisera sig har alltid varit det bästa sättet för att påverka och utmana makten och dess repressiva strukturer i samhället. Idag står vi inför andra utmaningar än den som den tidiga arbetarrörelsen stod inför under början på den industriella revolutionen.

Dagens samhälle är polariserat, segregerat och med stora ekonomiska klyftor där människor med utländskt påbrå oftast drabbas hårdast, av det allt mer förhårdnade samhällsklimatet. Förtryckande strukturer i samhället samspelar oftast och ses därför bäst med intersektionella glasögon där klass, etnicitet och kön alla spelar roll för dina chanser i livet.

Livet är orättvist, men det betyder inte att vi ska acceptera status quo eller att vi begränsar oss själva och vår förmåga att ifrågasätta de diskriminerande strukturerna i samhället.

Då rasismen och nazismen är på framfart i samhället behövs en stark arbetarrörelse som vågar adressera dessa problem, utan att flörta med de populistiska krafterna och anamma deras politik.

En stark röst som vågar adressera de problem vi står inför idag, med en stark betoning på alla människors lika värde, har jag funnit i Vänsterpartiet.

Den 1 maj manifesterar jag tillsammans med Vänsterpartiet i Uppsala för ett mer solidariskt samhälle, ett samhälle där parollen bör vara tillsammans är vi starka, tillsammans kan vi göra skillnad.

Mattias Beruk Järvi

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
Ska du demonstrera på 1 maj?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.