Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anmar Alsaad (C): Rasifierade får utstå hat från båda håll

Anmar Alsaad anser att båda sidor av extremismen hotar Sveriges framtid
1 av 3

Anmar Alsaad anser att båda sidor av extremismen hotar Sveriges framtid

Privat/NTB scanpix

2 av 3

NTB scanpix

Anmar Alsaad
3 av 3

Anmar Alsaad

Privat

Debatt | 28/04/2017 16:19

Anmar Alsaad: "Den humana förebilden Sverige ska inte förväxlas med att vara ett naivt Sverige."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dagens svenska samhälle attackeras rasifierade människor från två olika håll: av de högerextrema rasisterna och de islamistiska extremisterna.

Båda grupperingarna använder motpartens hatfulla retorik för att locka anhängare och rättfärdiga sitt egna våld. De utnyttjar den rådande okunskapen och otryggheten i samhället för att spä på mer rädsla och hat. Sverige och Europa i allmänhet har oerhört lite kunskap, eller ingen kunskap alls, om islam, förutom det som porträtteras av den globala massmedian.

Detta har resulterat i att många känner rädsla för sin rasifierade medmänniska och svenska medborgare. Det är de civila, fredsälskande människorna som hamnar i kläm mellan förtrycket.

Rasisterna och de religiösa fanatikerna lockar människor genom missledande information och propaganda. De luras till att finna trygghet och samhörighet bland likasinnade, som sedan leder till segregation, främlingsfientlighet och rasism.

Den retorik som på andra sidan myntet utnyttjas av de religiösa extremisterna är bland annat debatten kring slöjförbud och den rådande rasismen på skola och arbetsplats (i form av direkt och indirekt diskriminering) samt utanförskap i förorterna.

Vi finner samma manipulativa metod bland högerextrema grupper som också stärker ett "vi och dem" budskap. Detta genom att förknippa terrordåd och brottslighet till invandring och en bristande flyktingpolitik. Båda sidorna av myntet hotar att klyva vårt fria samhälle itu.

Vad vi tillsammans måste göra är att öka kunskap och förståelse för den befintliga krissituationen vi befinner oss i. Staten och de goda krafterna i civilsamhället måste arbeta tillsammans för att bekämpa extremism. Detta är nödvändigt i förebyggande syfte för att hindra att fler ansluter sig till de extremistiska grupperingarna, i hopp om att finna trygghet i en växande känsla av hopplöshet och brist på framtidstro.

Samspelet mellan polis, säkerhetspolis, socialtjänst och skola måste effektiviseras. Staten måste även på ett strategiskt sätt ta hjälp av experter såsom forskare inom terrorism och våldsbejakande extremism. Regeringen måste etablera ett strukturerat samarbete mellan Säpo och utländska motsvarigheter och terrorbekämpningsorgan (bland annat irakisk säkerhetspolis).

Detta för att utbyta nödvändig information kring kartläggning och som utvidgar vår förståelse för hur våldsbejakande extremister agerar. Sakkunniga personer som har en djupgående förståelse för extremistiska ideologier skall lyftas fram och öppna upp för diskussion för folkbildning.

Utnyttja de goda krafter vi har för att stoppa de krafter som hotar att klyva vårt samhälle itu. Vårt land måste stå enigt. Det svenska folket är på tippen att förlora tilliten till staten och myndigheterna. Det behövs ett starkt ledarskap med närodlade strategier och konkreta lösningar för att vinna folkets förtroende och säkra tryggheten för medborgarna i vårt kära land.

Jag vill se en mer strikt granskning på organisationer och föreningars verksamhet samt dra in all form av statlig stöd till de som förespråkar hat, intolerans och icke demokratiska värderingar.

Jag vill se en lagstiftning för det nya fenomenet sociala medier och skapa en särskild rotel inom Polismyndighet samt Säpo för att effektivt kartlägga och bekämpa hatgrupper på Facebook. Samma gäller de religiösa hatpredikanterna.

Jag vill också se ett förbud mot utländsk sponsring av till exempel moskébyggen från icke demokratiska länder (till exempel Saudiarabien, Qatar). Skärpa lagstiftning för terrorresor och inleda samt förstärka utlämningsavtal med länder där svenskar med dubbla medborgarskap begått brott och deltagit i strider tillsammans med extremistiska grupper (bland annat i Irak, Syrien och Ukraina).

De individer med endast ett svenskt medborgarskap som begått krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten skall rehabiliteras bakom galler. Inte som Mona Sahlin som direkt vill återintegrera dessa brottslingar med bostad och arbete på de hederliga skattebetalarnas bekostnad.

Den humana förebilden Sverige ska inte förväxlas med att vara ett naivt Sverige. Vi måste ta ställning och agera. Vi måste lyfta upp Sverige vänner, och motarbeta hotet. Och vi måste göra det nu, tillsammans!

Anmar Alsaad