1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: Privat

MUF: Låt matbutiker sälja öl och vin!

Publicerades: 30 Apr 2017, 11:38, Uppdaterades: 7 Nov 2017, 14:20

Benjamin Dousa: "Är man mogen nog att rösta, köra bil eller tjänstgöra i försvaret – då är man också mogen nog att dricka pilsner."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Valborgsmässoafton, eller siste april som man säger i Lund, är studenternas afton. Oavsett väder samlas man med vänner och bekanta för att umgås och ha roligt. Men får man slut på öl eller vin, då finns ingen chans att köpa på sig mer. 

Det vill Moderata Ungdomsförbundet ändra på. I nästan hela den fria världen går det att köpa alkohol i vilken matbutik som helst. Men inte i Sverige. Här har staten omyndigförklarat oss invånare att själva kunna fatta denna typ av beslut. Det är orättvist och fel.

Istället borde vuxna kunna köpa kyld öl och vin i mataffärer. I Sverige tvingas ansvarsfulla och myndiga personer leva med mycket begränsade öppettider och någon nerkyld öl är det inte fråga om. Det svenska alkoholmonopolet är förlegat och hör hemma i en annan tidsålder.

Idén om att strypt tillgänglighet skulle skydda folkhälsan är en bärande del i Systembolagets och nykterhetsrörelsens propagandamaskineri, men helt felaktigt. Sveriges politiska debatt om alkohol har spårat ur den senaste tiden.

Politiker från båda blocken vill gå så långt att till och med alkoglass ska förbjudas. När inte ens gårdsförsäljning tilläts av den förra alliansregeringen förstår man att rimliga politiker varit alldeles för fega i debatten.

Moderata Ungdomsförbundet har sedan länge varit för en avveckling av Systembolaget, och att låta matbutiker sälja öl och vin är ett litet steg i rätt riktning. Men vi vill också sänka åldersgränsen för att köpa starköl och vin i butik till 18 år.

Är man mogen nog att rösta, köra bil eller tjänstgöra i försvaret – då är man också mogen nog att dricka pilsner. Vi kommer aldrig låta oss tystas av någon nykterhetslobby. Studenter är förmögna att fatta egna beslut om öl och vin, när som helst och var som helst.

Benjamin Dousa,
Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.