1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: Privat

MUF: Låt matbutiker sälja öl och vin!

Benjamin Dousa: "Är man mogen nog att rösta, köra bil eller tjänstgöra i försvaret – då är man också mogen nog att dricka pilsner."


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Valborgsmässoafton, eller siste april som man säger i Lund, är studenternas afton. Oavsett väder samlas man med vänner och bekanta för att umgås och ha roligt. Men får man slut på öl eller vin, då finns ingen chans att köpa på sig mer. 

Det vill Moderata Ungdomsförbundet ändra på. I nästan hela den fria världen går det att köpa alkohol i vilken matbutik som helst. Men inte i Sverige. Här har staten omyndigförklarat oss invånare att själva kunna fatta denna typ av beslut. Det är orättvist och fel.

Istället borde vuxna kunna köpa kyld öl och vin i mataffärer. I Sverige tvingas ansvarsfulla och myndiga personer leva med mycket begränsade öppettider och någon nerkyld öl är det inte fråga om. Det svenska alkoholmonopolet är förlegat och hör hemma i en annan tidsålder.

Idén om att strypt tillgänglighet skulle skydda folkhälsan är en bärande del i Systembolagets och nykterhetsrörelsens propagandamaskineri, men helt felaktigt. Sveriges politiska debatt om alkohol har spårat ur den senaste tiden.

Politiker från båda blocken vill gå så långt att till och med alkoglass ska förbjudas. När inte ens gårdsförsäljning tilläts av den förra alliansregeringen förstår man att rimliga politiker varit alldeles för fega i debatten.

Moderata Ungdomsförbundet har sedan länge varit för en avveckling av Systembolaget, och att låta matbutiker sälja öl och vin är ett litet steg i rätt riktning. Men vi vill också sänka åldersgränsen för att köpa starköl och vin i butik till 18 år.

Är man mogen nog att rösta, köra bil eller tjänstgöra i försvaret – då är man också mogen nog att dricka pilsner. Vi kommer aldrig låta oss tystas av någon nykterhetslobby. Studenter är förmögna att fatta egna beslut om öl och vin, när som helst och var som helst.

Benjamin Dousa,
Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.