När människor ska föra minoriteters talan förstärks rasismen

- 02/05/2017, 13:03 -
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

3 av 3

Privat

Nohan Zainudini: "Detta gör de i det påstådda syftet att skydda minoriteter från rasism, men är de mest rasistiska i denna process."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ett av de främsta problemen i relationerna mellan svenskar och invandrare idag ligger i folks tendenser att påstå sig representera åsikterna och känslorna av minoriteter.

Detta ser vi när särskilda personer känner sig ha rätt att säga åt svenskar vad de får och inte får säga om invandrare, vad invandrare tycker är rasistiskt, och vad invandrare tar illa upp av.

Detta gör de i det påstådda syftet att skydda minoriteter från rasism, men i den största ironin som man kan föreställa sig så är de nästintill rasistiska i denna process.

Detta kan vi se i det klassiska fallet där en svensk tjej, med knytnävarna mot sina höfter, förklarar för apoteket hur rasistiskt det är mot invandrare att alla deras plåster är färgade efter svenskens hud. Utan tvekan kände hon att hon gjorde något bra för rasrelationer i Sverige, men i själva verket var detta i sig otroligt trångsynt.

Detta då hon inte endast anser sig representera tankarna och åsikterna av alla invandrare i Sverige, utan, i och med sitt påstående, tillämpar hela gruppen ett generellt attribut av överkänslighet.

Detta ser vi om och om igen i Sverige; detta monotona skyddande, där en ’rättvis och medveten’ person tar åt sig den så kallade icke-vita mannens börda, i syfte att ställa sig över andra människor och visa upp sitt egna intellekt och öppensinnighet.

Sanningen är dock att det bara tjänar åklagaren något positivt då detta inte endast målar upp invandrare som en sammankopplad och hetsig grupp, utan ger bensin till högerpopulistiska rörelser. Rörelser som börjar känna att invandrare, i och med uttalanden av människor som påstår sig att representera invandrare, kräver för mycket från svenskar.

Det som måste stå klart är att det inte går att tala för en hel grupp som består av hundratals separata nationaliteter, vilka i sin tur utgörs av individer med helt egna åsikter.

Vi måste förstå att denna tendens att representera minoriteter ger upphov till rasistiska känslor i vårt land, och att det skapar, snarare än förhindrar, en separation mellan svenskar och invandrare.

När folk överväger anledningen till varför högerpopulism har fått ett sådant starkt fotfäste i västvärlden så kollar de mot så kallade rasister och "outbildade bönder".

Men, när jag tänker på detta problem, så kollar jag mot de journalister, politiker och bloggare, som har utnyttjat spänningen i relationer mellan folkgrupper i syfte att måla sig själva som änglar, där de glädjefyllt och rappt skriker rasist så fort någon ens nämner problemen som har uppstått i relation till invandrings- och integrationspolitiken.

Ju snabbare vi kan förstå faran av detta fenomen att visa upp sin dygd, desto tidigare kan vi förstå ökningen av rasistiska sentiment, och snabbare börja arbeta för att skapa enighet mellan folkgrupperna i Sverige.

Nohan Zainudini