Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

När ska politikerna prioritera våra lidande äldre?

- 08/05/2017, 09:33
Charlotte S Bossen (C) tycker att vi behöver bli bättre på att ta hand om de äldre
1 av 3

Charlotte S Bossen (C) tycker att vi behöver bli bättre på att ta hand om de äldre

Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Charlotte S Bossen
3 av 3

Charlotte S Bossen

Privat

Charlotte S Bossen (C): "Det är bekymmersamt att ledande politiker inte ser korrelationen mellan medicin, omvårdnad och rehabilitering".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Medicinsk behandling, omvårdnad och rehabilitering är nära sammanlänkat. Bristande omvårdnad och rehabilitering kan leda till sjukdom. Trots det belyser landets ledande politiker allt för sällan korrelationen mellan medicin, omvårdnad och rehabilitering.

Ett flertal granskningar har belyst äldreomsorgens brister. Inom äldreomsorgen är det bland annat vanligt med fallolyckor, undernäring och tryckskador.

Enligt det nationella kvalitetsregistret Senior alert lider 40 000 äldre av undernäring i den svenska äldreomsorgen. Och fler än 100 000 riskerar att bli undernärda.

Enligt Vårdhandboken är två tredjedelar av alla äldre som bor på ett särskilt boenden med om minst en fallolycka per år. Många äldre riskerar också att få ett trycksår.

Som utbildad arbetsterapeut vet jag sedan lång tid att skador från ett fall, ett trycksår eller undernäring är allvarliga skador som kan leda till följdsjukdomar, ofta med funktionsnedsättningar som följd. Och att skadorna kostar, både i form av lidande och minskad livskvalitet hos den äldre, men även i form av ökat behov av vård och omsorg.

Men bristerna i äldrevården kan motverkas. Många gånger med enkla medel som kompetensutveckling och tätare läkarbesök. Många paramedicinska kompetenser utnyttjas idag för sparsamt, något som ofta ger sjukdom och därmed ett ökat behov av omvårdnad.

Undernäring kan motverkas genom att dietister ansvarar för nutrition. På samma vis kan fysioterapeuter och arbetsterapeuter hjälpa den äldre att bibehålla sin självständighet, vilket i sin tur kan minska risken för fallolyckor och för trycksår.

Sverige, som är ett land i framkant inom ett flertal medicinska områden, bör också bli ett land i framkant vid vård av äldre. Det är bekymmersamt att landets ledande politiker inte ser korrelationen mellan medicin, omvårdnad och rehabilitering.

Och hur bristerna inte bara ger lidande för individen, men även ger sjukdomar, följdsjukdomar och ökade samhällskostnader.

Tydligare riktlinjer och en samverkan behövs, både på nationell, regional och kommunal nivå kring god vård av äldre!

Charlotte S Bossen,
Legitimerad arbetsterapeut och medlem i Centerpartiet