Enligt hovrätten kan man köpa sex av barn och gå fri

- 03/05/2017, 16:13 -
Jonatan Alfvén skriver om hur Svea hovrätt ser på sexköp när det gäller barn
1 av 3

Jonatan Alfvén skriver om hur Svea hovrätt ser på sexköp när det gäller barn

Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Jonatan Alfvén
3 av 3

Jonatan Alfvén

Privat

Jonatan Alfvén: "Enligt åtalet hade mannen mött en 14-årig flicka, ett barn, två gånger och köpt sex av henne."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Svea hovrätt tycker INTE att sexköp av barn ska bestraffas med fängelse. En 45-årig man åtalades vid Stockholms tingsrätt för försök till utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande samt köp av sexuell handling av barn vid två tillfällen.

Enligt åtalet hade mannen mött en 14-årig flicka två gånger på hotell och betalat henne för att utföra sexuella handlingar. Han hade också erbjudit en annan 13-årig flicka pengar mot att hon skulle skicka en nakenbild på sig själv och dessutom själv skickat en bild på sitt könsorgan till henne.

45-åringen hade haft kontakt med flickorna flera gånger med det uppenbara syftet att förmå dem att tillfredsställa honom och hans sexuella begär. Mannen erkände de mesta och dömdes.

Tingsrätten ansåg att det sammanlagda straffvärdet låg på fyra månaders fängelse. Mannen överklagade domen och fallet gick vidare till hovrätten där man hade en helt annan syn på det hela. Här tycker man att man gått alldeles för hårt åt.

Sannolikt är det det sedvanliga argumenten att mannen inte kunde veta hur gamla flickorna var, det är ju liksom inte hans ansvar att ta reda på det.

Faktum är att hela fängelsestraffet ströks. Han slapp även betala skadeståndet på 25 000 kronor. Svea hovrätt river alltså upp tingsrättens dom och mannen kunde nöjt lämna rättegången efter man beslutat att han istället skulle dömas till skyddstillsyn med ett behandlingsprogram.

Här har man alltså en chans att markera mot sexköp av barn. Men istället för att markera ställer man sig istället på förövarens sida och sympatiserar med honom.

Ärligt talat är det faktiskt så att man legaliserar detta på grund av att han betalat för sexet. Hade han inte betalt och flickan ändå hade velat så hade det dömts till våldtäkt då det är olagligt att ha samlag med ett barn under 15 år i Sverige.

Men tack vare att han betalade för sig så ändras hela vår människosyn per automatik till något fruktansvärt skamligt! Snacka om hål i lagstiftningen...

Hovrätten skriver till sist: "Med beaktande av den försiktighet som generellt sett bör iakttas med att i rättstillämpningen hänföra nya brottstyper till kategorin artbrott anser hovrätten att de köp av sexuell handling av barn som 45-åringen har gjort sig skyldig till inte är av sådant slag att det råder en presumption för fängelse."

Tack Sverige för ännu ett katastrofalt domslut. Vi har sannerligen en lång väg kvar att vandra...

Jonatan Alfvén