1 av 3
- Foto: Privat/SCANPIX
2 av 3
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Privat

Mozhgan Jalali: Att förbjuda abort förhindrar inga aborter

Mozhgan Jalali: "Kvinnor dör faktiskt i många länder där det är förbjudet med abort, på grund av infektion och blödning."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mozhgan Jalali är barnmorska, moderat samhällsdebattör och ledamot i RFSU styrelse Göteborg.

Man blir så trött på abortmotståndarna. Man skulle kunna tro att de bara finns i en isolerad delstat i USA och inte existerar i Sverige men så är det inte.

Ni känner väl till barnmorska Ellinor Grimmark. Ni vet väl hur hon ser ut. Här är jag. Såhär ser en annan barnmorska ut.

Jag har jobbat med kvinnors hälsa i Sverige sedan många år. Jag hjälper dig om du behöver genomgå en abort. För mig är det oerhört viktigt att kvinnor får rätt till abort. Att kvinnor själva får bestämma om de vill avsluta en oönskad graviditet och att de kan göra det utan komplikationer.

Jag kommer att hjälpa dig med en trygg och säker abort. Jag är nämligen glad och stolt över vår lagstiftning. Jag står upp för din rätt och slåss mot abortmotståndarna. Jag skriver debattartiklar och argumenterar mot dem.

Jag har blivit kallad för mördare. Jag har blivit omnämnd som "barnmorskan som dödar barn". Men det är vad de vill tro att jag gör. Jag hjälper och stöttar dig i ditt beslut. De får säga vad de vill. Jag bryr mig inte.

Jag kommer ursprungligen från Iran. I Iran är det olagligt att göra abort men det har inte lett till att kvinnor har slutat att genomgå aborter. Kvinnor genomgår abort även där som i alla andra delar av världen.

Men eftersom det är olagligt finns det många källarmottagningar där kvinnor blir tvungna att genomgå osäkra aborter.

Kvinnor dör faktiskt i många länder där det är förbjudet på grund av infektion och blödning. Det behöver inte du och andra kvinnor i Sverige göra och jag är så otroligt tacksam för det.

Så varsågod. Dela min artikel hur många gånger ni vill. Såhär ser en barnmorska ut som ställer upp att hjälpa kvinnor med abort.

Mozhgan Jalali

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.