Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4095
reaktioner idag

Nora, 16 (Fi): Jag vill känna mig trygg i skolan

Nora Axelsson Håkanson (Fi): "Vad menar ni med att skolan är för framtiden när den enda framtid många elever ser är en framtid i graven?"

Nora Axelsson Håkanson (Fi) skriver om otryggheten i skolan

Nora Axelsson Håkanson (Fi)

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under förra måndagens kommunfullmäktige i Stockholm diskuterades det vilt om Moderaternas interpellation om otrygghet i stadens skolor. Flera partier från höger till vänster var uppe i talarstolen för att säga sitt, men ingen tog med sig elevernas perspektiv upp.

Nu begär jag replik. Jag heter Nora Axelsson Håkanson, är 16 år, ledamot för Fi i Stockholms län och elev här.

Problematiken med svensk skola är utbredd, dels för att skolan speglar samhället och dels för att samma diskriminering som sker överallt även sker där.

Statistiken som Moderaterna baserar sin interpellation på kommer från Stockholmsenkäten som bland annat visat att var femte tjej inte känner sig trygg i skolan och att var tredje tjej i hela Stockholm skulle vilja ändra mycket på sig själva.

En fjärdedel av tjejerna tycker ofta att de inte duger och elever med sömnbesvär är snarare en norm än ett undantag.

Moderaterna, er skola ser inte annorlunda ut. I ert partiprogram för Stockholms kommun läser jag att “Sammantaget är ändå huvudutmaningen för skolan att höja kunskapsresultaten.” Moderaterna, det fungerar inte att sätta resultaten framför eleverna.

Det enda resultatet som syns av er politik står i elevenkätens svar. Ökad otrygghet, utbredd ångest och ungdomar som mår allt sämre, där varannan transperson allvarligt övervägt att ta sitt eget liv.

Moderaterna, vad menar ni med att skolan är för framtiden när den enda framtid många elever ser är en framtid i graven?

Vi behöver en normkritisk skola, en skola som inkluderar alla elever och lär ut om mänskliga rättigheter. Vi måste sluta prata om skolan som om det vore svart eller vitt, som om vi behövde välja mellan goda resultat och en normkritisk skolgång.

Redan idag undervisar flera lärare genusmedvetet och inkluderande, utan att möta några hinder. En skola där elever vågar ta plats, utvecklas och utmana sig själva är en skola där resultaten skjuter i höjden, och där resultaten är mer än bokstäver på ett papper.

Där resultaten är hälsa, lycka, hopp om framtiden, bättre självkänsla och en tilltro till vuxenvärlden. Trygghet föds inte ur ångest, utan ur en skola där varje elev kan vara sig själv.

Däremot undrar jag vad Moderaterna själva gör för att öka tryggheten. Om ni hade menat allvar med att skolan ska få alla att utvecklas till sin fulla potential, hade ni aldrig gett polisen befogenheter att gripa flyktingbarn som undervisas.

Skolan var tidigare en plats som gav dem trygghet, innan ni drastiskt tog det ifrån dem.

Problemet med hot och våld i skolan mellan elever (oavsett bakgrund) har alltid varit en del av ungdomars vardag och mobbningen är utbredd. De senaste 100 åren har Moderaterna och högern varit representerade i fullmäktige utan att utredningen om våld och hot som det står om i deras partiprogram har fullföljts.

Vid valet 2014 fick Feministiskt initiativ tre mandat i Stockholms stad. Sedan dess har vi bland annat satsat på våldspreventivt arbete genom MVP (mentors in violence prevention), utbildat skolledare i frågor om hedersvåld, antirasism och machoideal och stärkt elevhälsan på Stockholms skolor.

Trygghet föds inte ur betygshets, gripanden och ångest, utan från en skola där varje elev får vara sig själv.

Tack för ordet herr ordförande.

Nora Axelsson Håkanson,
Styrelseledamot för Feministiskt initiativ i Stockholms län

Håller du med?

Mer:

Gudrun Schyman: Moderaterna tjänar inte på att spela dumma