Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lady Dahmer: Till alla föräldrar – sluta lär pojkar att hata flickor

Lady Dahmer: "Man tycker det är lite gulligt och roligt med tjejbaciller och killar som skyr tjejerna. Men det är inte harmlöst".

Denna text är hämtad från bloggen Lady Dahmer.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Min son T kom hem från skolan häromdagen och berättade att ett av barnen retat honom för att han tydligen suttit vid "tjejbordet" vid frukosten. Det vill säga ett bord tillsammans med sina vänner. Som alltså råkar vara tjejer.

Nu blev T inte speciellt upprörd alls, tack och lov, han var mest frågande. Han tycker nämligen inte att det är fel på tjejer. Men han har klasskompisar som tycker det. Som säger att de hatar tjejer. Som tycker det är dåligt att sitta eller umgås med tjejerna. Han tycker det är konstigt och blir ofta förvånad när situationer uppstår kring detta.

Men alla är inte som T. Han har vänner som slutat hänga med sina tjejkompisar och som slutat ha rosa på sig och som slutat leka samma lekar som tjejerna, för att killarna i klassen (sju år gamla!) har sagt att det är dåligt eller larvigt.

Min dotter N kommer också hem ibland och berättar om Kalle och Nisse och Olle som säger att de hatar tjejer och rosa och att de älskar att slåss och älskar krig och Trump (?) och då pratar vi om att de bara säger så för att de tror att det är kul eller tufft men att det faktiskt bara är tramsigt. Hon håller ju med.

T håller ju med. Men barn är formbara, de vill ju passa in, få vara med, få höra samman och att vara ensam mot en hel flock med kompisar som säger nåt annat hjälper inte precis.

Det tråkiga är också att det här beteendet uppmuntras av många vuxna. Man tycker det är lite gulligt och roligt med tjejbaciller och killar som skyr tjejerna. Man retas gärna lite med pojkarna kring det och på sätt cementeras föreställningen att killar ska tycka illa om tjejer.

Och tillsammans med att både föräldrar, andra vuxna och förskolan/skolan redan tidigt delar upp barnen efter kön så förstärks ju detta ytterligare. Och om en förälder som jag till exempel påpekar detta så menas det ofta att nää men de är ju bara barn, låt dem vara, det är harmlöst... fast det är ju inte det. Harmlöst alltså.

Men jag och T pratade om det. Om hur dåligt det är att hata tjejer. Om att deras mammor och systrar är tjejer. Om att Ts bästa vänner är tjejer. T svarade att nästa frukost, då skulle han leta reda på det tjejigaste bordet han kunde hitta och sitta vid det.

Han kör sin grej än så länge. Jag hoppas verkligen att han orkar fortsätta. Att han orkar och vågar vara den han är. Att han orkar och vågar stå emot trycket.

Jag jobbar mycket med detta, med barnen, vi pratar och pratar och pratar, jag har en konstant dialog med skolan som är med på tåget (iallafall säger de det) och jag försöker mota könsstereotyperna och föreställningarna i dörren men det känns ofta som att jag jobbar i motvind och uppförsbacke.

Asså jag blir så jävla trött på andra barns föräldrar. Fan ta lite jävla ansvar. Sluta fostra rövhattar! Prata med era barn! Sluta sabba andras ungar!

Lady Dahmer

Vill du också få ut din röst?

Håller du med?

Mer:

Lady Dahmer: Det är inte konstigt att pojkar blir våldtäktsmän