Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4089
reaktioner idag

Marcus Birro: Matchfixningen är ett övergrepp på svensk fotboll

Marcus Birro: "Bara själva misstanken att en match kan vara uppgjord är ett slags brott mot idrottens idé".

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag minns presskonferensen inför Sverige-Italien i EM 2004.

Jag har nog varken förr eller senare sett Lars Lagerbäck så upprörd.

Den matematiska ordningen var följande. Om Sverige och Danmark spelade 2-2 skulle Italien åka ur EM, alldeles oavsett om man slog Bulgarien i sista matchen med 8-0.

En italiensk reporter ställde frågan: ” Men ni är ju goda grannar…Finns det verkligen ingen risk att ni väljer att spela 2-2?”

”Sådant där snack faller tillbaka på den som säger det, utbrast Lagerbäck, det kanske är så i andra länder men i Norden sysslar vi inte med sådana där grejer.”

Det blev 2-2.

Det viktiga här är (faktiskt) inte om matchen 2004 någon gång under sin existens var eller blev uppgjord. Det viktiga är det Lagerbäck sade inför matchen. ”Sådant här sysslar vi inte med i Norden.”

I Sverige har vi byggt en hel självbild på att vi inte fuskar. Sverige är ett icke-korrupt land. Till viss del, och om man jämför, så är vi säkert mindre korrupta än andra länder men att vissla sig igenom mörkret som ett barn vilse i en skog är knappast rätt väg att gå när alla former av ekonomisk brottslighet kliver över alla gränser.

Själva tanken på att vi i Sverige vara förskonade från uppgjorda fotbollsmatcher är på gränsen till parodisk. Varför skulle just Sverige skonas?

Jag minns när Calciopoli vevades upp på en fladdrig teve på ett hotellrum i Prag där jag befann mig den där vårdagen 2006. Ingen trodde annat än att de där bilderna på bistra män i snäva kostymer som bar ut pärmar ur dammiga kontor visade dödsstöten för italiensk fotboll.

Två månader senare hade Italien vunnit VM och spelarna hyllades som hjältar. Det är detta som är det verkliga giftet i fotbollen. Den går inte att ta livet av. Allt för många har allt för mycket att förlora om hjulet slutar snurra.

Dessutom har vi som älskar fotboll skoningslöst kort minne. Vi glömmer för att vi vill glömma. Vi glömmer för att vi måste glömma. Vi älskar vår fotboll alldeles för mycket för att vi ska kunna leva utan fotbollen.

Det här är inte Calciopoli. Men det är ett bevis på att svensk elitfotboll, den absoluta eliten dessutom, är nersolkad med fiffel och med båg. För ingen ska inbilla mig att matchen mellan IFK Göteborg och AIK skulle vara ett skräckinjagande enskilt exempel.

Men samtidigt. Detta handlar om bara till viss del om fotboll. Detta handlar om skrupelfria gangsters som vill skända det vackraste vi har, kärleken till sporten, till laget, för sin egen profits vinnings skull. Detta är ekonomisk brottslighet och pengar har inget hjärta. De struntar fullständigt i oss som älskar sporten. De använder fotbollen som ett mål att tjäna pengar.

Det finns alltså människor som är villiga och beredda att ta risken att hota en allsvensk elitspelare för att tjäna pengar. Det är en slags övergrepp på allt det vi andra värdesätter och älskar med den här sporten.

Nu lovar förbundet att man ska jaga de skyldiga och de som går i liknande tankar men det ekar en smula ihåligt kan jag tycka.

Nu är alla rättmätigt upprörda. Det känns som när man bygger farthinder framför daghemmet först efter att olyckan varit framme.

Samtidigt måste man verkligen ge AIK och spelaren i fråga stor cred för att detta kommit fram som det gjort och den support som AIK, via fans men även ledning, ger sitt lag efter detta.

En sådan här grej riskerar verkligen att underminera förtroendet för svensk fotboll. Bara själva misstanken att en match KAN vara uppgjord är ett slags brott mot idrottens idé.

Att de är inne och petar på allt detta som vi andra tar på ett sådant kärleksfullt allvar är faktiskt en stor skam och det är dags att vi fullt ut fokuserar på att inte låta detta få hända igen.

Marcus Birro

Vill du också få ut din röst?

Håller du med?

Mer:

AIK-spelaren har visat enorm ryggrad – nu backar vi honom