Rasism och terrorism vill båda samma sak – skapa rädsla

- 23/05/2017, 13:02 -
Mozhgan Jalali skriver om attentatet i Manchester
1 av 3

Mozhgan Jalali skriver om attentatet i Manchester

Privat/The Press Association/Peter Byrne

Attentatet skedde under en Ariana Grande-konsert under måndagskvällen
2 av 3

Attentatet skedde under en Ariana Grande-konsert under måndagskvällen

The Press Association / Peter Byrne

Mozhgan Jalali
3 av 3

Mozhgan Jalali

Privat

Mozhgan Jalali: "Att ställa grupper, etniciteter och religioner mot varandra –
det är precis vad syftet är med terrorattacker."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ännu ett attentat, den här gången mot unga i Manchester på en konsert. Unga människors favoritartist, Ariana Grande. Det kunde ha varit vår egen son eller dotter vars liv tog slut inatt på det fruktansvärda och avskyvärda sättet.

Många analytiker och politiker beskriver terrorattacker som en attack mot demokratin. De förklarar att ISIS inte gillar vårt sätt att leva och vill angripa våra värderingar, och därför blir utsatta för terrorattentat.

Jag anser att denna förklaringsmodell är förenklad. Terrorismen vill hota demokratin i Europa men vår demokrati kan bara hotas och skadas om vi gör vad terrorismen önskar.

Så länge vi håller fast vid de principer våra demokratiska värdegrunder vilar sig på står vi starkast mot terror. Det terrororganisationer som ISIS med flera vill med dessa terrorattentat är att uppnå en ökad polarisering i Europa och nu även i Sverige.

Det är helt naturligt att människor blir mer rädda och politiker desperat försöker hitta lösningar för att återställa ordning och reda och ibland på bekostnad av frihet och demokrati. Det är precis den effekten terrorister eftersöker. Rädsla och som resultat av det, polarisering.

De vill så gärna att länder i Europa fattar radikala beslut, börjar ändra lagar, begränsa, straffa, peka ut grupper och muslimer, och göra de förändringar i affekt som kan skada och hota de principer en demokrati bygger på.

Det är bara på det sättet de på riktigt kan skada vår demokrati. Idag bevittnar vi samhällen där det växer mer och mer rasistiska och främlingsfientliga rörelser och partier i Europa och Sverige som vill och kan bidra till större polarisering och "vi och de"-tänkande.

Människor som gärna vill ställa grupper, etniciteter och religioner mot varandra. Det är precis vad syftet är med dessa terrorattacker.

Ökad polarisering i samhället gör att fler radikaliseras och vill ansluta sig till dessa organisationer vilket ger dem guldmöjlighet att kunna rekrytera fler personer. Detta är ISIS strategi och det är precis det vi politiker och svenska folket måste motarbeta och bekämpa. Ett samhälle som håller ihop är oslagbart.

Mozhgan Jalali