Fredag 16 Apr
Stockholm

I varje utsatt område finns människor som vill göra bra saker

Yassin Abdullahi och Anthon Gyllensten (C) skriver om att vi måste integrera invandrare i det svenska samhället
1 av 4
Yassin Abdullahi och Anthon Gyllensten (C) skriver om att vi måste integrera invandrare i det svenska samhället. Foto: Privat/Privat/TT
Hammarkullen i Göteborg
2 av 4
Hammarkullen i Göteborg. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Yassin Abdullahi (C)
3 av 4
Yassin Abdullahi (C). Foto: Privat
Anthon Gyllensten (C)
4 av 4
Anthon Gyllensten (C). Foto: Privat

Centern: "Vi har ett ansvar att se till att alla människor som lever här är en del av vårt samhälle."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Sverige är världens bästa land. Vi är solidariska nog att ha välkomnat hit människor som flyr från sina hem, flyr från krig, flyr från att vara död eller levande.

Det betyder att vi, Sverige, har ett ansvar. Ett ansvar att se till att alla människor som lever här är en del av vårt samhälle. Men det betyder också att alla människor skall ha samma möjligheter att bli en del av vårt land.

Som mörkhyad och svensktalande är det många gånger en utmaning: Att få jobb, att få sin röst hörd eller bara att bli tagen på allvar när man frågar någon om hjälp.

Tänk då på alla dessa mörkhyade människor som finns i vårt avlånga land som vill jobba, kan jobba, har internationell utbildning; men svårighet med språket.

Sverige har ett ansvar att se till att dessa personerna kommer in i systemet när det gäller SFI (Svenska för invandrare), när det gäller enkla jobb som inte kräver lång utbildning eller flera års erfarenhet. Sverige kan bättre på den fronten.

Det handlar även om svårigheter att få arbete trots att en har en svensk utbildning, kan svenska språket mer än väl men har ett annat etniskt ursprung än normen. Här har Sverige en stor utmaning och kan inte anse sig vara världens bästa land.

För vet ni, kära läsare: I varje utsatt område finns det hjältar och hjältinnor som kämpar dag ut och dag in med utmaningarna som finns i just deras områden. Vivalla i Örebro, Brandbergen i Haninge, Husby i Stockholm, Araby i Växjö, Rosengård i Malmö eller Bergsjön, Biskopsgården, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet i Göteborg.

I dessa områden finns människor, människor som samhället behöver, människor som kan arbeta, vill arbeta, vill betala skatt och göra rätt för sig. I dessa områden skall invånarna veta att vi som politiker finns för dem, det är vad människor behöver. Utmaningen för oss politiker är minst lika svår och jobbig.

För det krävs ledarskap. För Göteborgs del krävs ett nytt ledarskap, solidaritet och öppenhet. Ledarskap som inbringar människor hopp och tro för framtiden. Solidaritet som visar att alla människor trots allt är lika mycket värda oavsett vilken etnisk bakgrund en har eller vart i landet man bor.

Öppenhet som visar att alla människor är välkomna att bli en del av vårt samhälle. Att olikheter skapar möjligheter, inte minst i en tid då det är oroligt i hela världen.

Mörkhyade människor i hela landet måste få möjlighet att bli en del av de svenska samhället, även fast de har en annan etnisk bakgrund. Därför vill vi bli en del av det politiska engagemanget, det skapar möjligheter för alla samhällets medborgare.

Nu är det dags att vi politiker visar vilken väg Göteborg skall gå, för oss är riktningen självklar. Vi skall framåt marsch och in i mål, men då krävs ledarskap, solidaritet och öppenhet. Det står vi för, det kommer vi att fortsätta kämpa för.

Anthon Gyllensten (C),
Riksdagskandidat och juridikstudent

Yassin Abdullahi (C),
Riksdagskandidat och kommunfullmäktigekandidat

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela