Stockholm

Weidmo Uvell: Vänstern är historielösa – här är beviset

Rebecca Weidmo Uvell kritiserar Ung Vänster för deras tröjor
1 av 3
Rebecca Weidmo Uvell kritiserar Ung Vänster för deras tröjor. Foto: Ung Vänster Malmös Instagram/Privat
Bilden som publicerades på Ung Vänster Malmös Instagram
2 av 3
Bilden som publicerades på Ung Vänster Malmös Instagram. Foto: Ung Vänster Malmös Instagram
Rebecca Weidmo Uvell
3 av 3
Rebecca Weidmo Uvell. Foto: Privat

Rebecca Weidmo Uvell: "Ung Vänster trampar på miljoner människors död och lidande."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Ung Vänster har återigen gjort bort sig. På årsmötet för Ung Vänster i Malmö poserar företrädare med CCCP (Sovjetunionen) på tröjorna.

Skandalerna har avlöst varandra i Ung Vänster. I höstas förlorade de hela bidraget från MUCF för att de inte redovisat ekonomin ordentligt. 2014 uteslöts tre distriktsordförande för att de hade nära band till militanta Revolutionära Fronten, nu nerlagd.

En annan skandal på 2000-talet var när dåvarande ordförande Ali Esbati fick avgå efter att han sopat sexuella trakasserier under mattan. Historielösheten Ung Vänster i Malmö uppvisar är både sorglig och upprörande.

Antingen är de aningslösa och då har de bara beklämmande låg kunskapsnivå, eller så hyllar de på riktigt en av de värsta förtryckarstaterna i modern historia. Jag känner att en kortfattad historielektion är på sin plats, om det är fler som tänker att en gul CCCP-logga på en röd tröja är en kul idé.

Jag är född på 70-talet och växte upp under kalla kriget på 80-talet. Många av de som gjorde det har kristallklara minnesbilder på åtminstone två saker från Sovjet: enorma olika sorters köer och militärparader.

Fattiga desperata människor som på grund av ransonering och en av socialism havererad produktion av samtliga varor fick köa för bröd, för att köpa skor, för att köpa kött. Ransoneringskorten såldes på svarta börsen. Varorna tog fort slut.

Se på bilderna från Venezuela och du har svaret på hur det var. Men minus demonstrationerna. För hade du en avvikande uppfattning i Sovjet kom KGB och hämtade dig till evigheten. Demonstrationer, fri press eller ens yttrandefrihet var förbjudet. Sovjet var en socialistisk diktatur och förtryckarstat från 1922.

Sovjets mest kända ledare är Lenin och Stalin. Sovjet präglades av fattigdom, förtryck, angiveri, tvång och mord. De ockuperade ett stort antal andra länder, bland annat våra grannar i Baltikum, Polen och Tjeckien. De låste in sina medborgare. Ingen fick lämna landet utan särskilt tillstånd från staten.

Miljoner människor fängslades och deporterades till arbetsläger i Sibirien, det så kallade Gulag. Där inga stängsel behövdes, för att överleva ensam på den sibiriska tundran mot kölden, svälten och vargarna gjorde ingen ändå.

Många miljoner dog. Mellan 1932 och 1933 orsakade tvångskollektiviseringen av jordbruket att 40 miljoner människor svalt och 6 - 8 miljoner dog. 80 procent av boskapen dog i Ukraina och Kazakstan, där man också säger att löven och gräset försvann för att folk åt upp allt. Till slut började man äta varandra.

Under andra världskriget gjorde Sovjets diktator Stalin upp med Hitler att dela upp Europa mellan sig i den så kallade Molotov Ribbentrop-pakten 1939. Ung Vänsters moderparti Vänsterpartiet, som då hette Sveriges Kommunistiska Parti, var det enda partiet i riksdagen som stöttade detta och alltså stod på Hitlers sida i andra världskriget.

SKP stödde också Nazitysklands ockupation av Norge. 1967 bytte partiet namn till Vänsterpartiet Kommunisterna. 1989 föll Berlinmuren och 1991 upplöstes äntligen Sovjetunionen. Enligt folkmordsprofessorn R.J Rummel är det totala antalet döda i Sovjetunionens historia 61 miljoner människor.

De som inte dog av svält deporterades till Gulag, försvann, avrättades eller dog i fängelse. Det är deras död och lidande nu Ung Vänster trampar på. Den yttrandefrihet dessa historielösa företrädare tar för given att praktisera hade gett dem ett nackskott i Sovjet.

Fundera på det ett tag och ta sedan beslutet om den där tröjan är kul att posera med eller om den borde brännas.

Rebecca Weidmo Uvell

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.