Onsdag 21 Apr
Stockholm

Du har möjlighet att rädda liv Stefan Löfven - agera!

Kurdo Baksi vädjar om Stefan Löfvens engagemang
1 av 3
Kurdo Baksi vädjar om Stefan Löfvens engagemang. Foto: TT/Privat
Statsminister Stefan Löfven
2 av 3
Statsminister Stefan Löfven. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kurdo Baksi
3 av 3
Kurdo Baksi. Foto: Privat

Kurdo Baksi: "Det skulle signalera att Sverige inte offrar sina medborgare hur som helst, när som helst och var som helst."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Statsminister Stefan Löfven, du har flera gånger sagt att Etiopien känns som ditt andra hem. Även om du själv inte kan åka dit inom kort bör du omedelbart skicka utrikesminister Margot Wallström.

Det är bråttom, ty den sextiosexårige svenske hjärtläkaren Fikru Marus hälsa är mycket dålig. Sedan Maru greps för fyra år sedan för olika "brott" och placerats i ett hälsofarligt fängelse i Etiopien har hans nära och kära kastats mellan hopp och förtvivlan.

Ständigt ändrade datum för rättegången har hållit hans svenska familj på helspänn och i en ocean av ovisshet. Vad nästa rättegång mynnar ut i är svårt att gissa eftersom rättsväsendet i Etiopien inte fungerar juridiskt, utan politiskt.

I höstas dömdes Maru till fyra år och åtta månaders fängelse för korruptionsbrott men i början av maj friade Högsta domstolen honom efter att ha ogiltigförklarat de tidigare vittnesförhören. Nu anklagas han för att ha varit med i ett fånguppror (läs: terrorbrott!), trots att han är svårt sjuk efter en komplicerad lungoperation och knappt kan stå på benen.

Han anklagas att ha medvetet förstört sin lunga genom att äta mycket choklad… Nu förstår ni kanske vilket rättsväsende Maru har att göra mig. Sa jag terrorbrott? Det är mycket allvarligt eftersom det kan ge upp till livstid och till och med dödsstraff.

Fikru Marus situation är hjärtskärande och borde engagera många i vårt land. Så är det tyvärr inte. Visst finns det ett fåtal riksdagsledamöter och publicister som har engagerat sig för Maru, men det är inte så många som sig bör.

Engagemanget borde vara större med tanke på att Maru är svårt sjuk och har ägnat en stor del av sitt liv åt att hjälpa svårt sjuka människor i Sverige och Etiopien. Han har byggt ut ett sjukhus i Addis Abeba för att ge vård till svårt sjuka människor som annars aldrig hade fått hjälp.

Att ge vård till svårt sjuka är ingen terrorism. Alla åtalen mot Maru är fabricerade. Av allt detta kan en enda slutsats dras:

Ett politiskt skapat problem kräver politiska lösningar. Det enda som kan hjälpa Maru är att Sveriges utrikesminister Margot Wallström omedelbart besöker honom i fängelset – en signal om att det svenska tålamodet i Etiopiens godtyckliga hantering av en svensk medborgare tagit slut.

Det skulle signalera att Sverige inte offrar sina medborgare hur som helst, när som helst och var som helst. Ett besök av Wallström skulle utan tvekan innebära påtryckningar gentemot den politiska eliten i Etiopien som är mån om att inte förlora sina över ett sekel långa goda relationer med Sverige.

Vi är många som minns den förra utrikesministern Carl Bildt som besökte journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Kality-fängelset i Addis Abeba efter att de dömts till långa fängelsestraff för just ”terrorbrott” såsom Maru.

Och inte har Sveriges relationer med Etiopien försämrats efter Bildts besök och Schibbyes och Perssons frigivning. Tvärtom. Sveriges relationer med Etiopien har aldrig varit så goda sedan Schibbye och Persson landat på Arlanda. Att statsminister Stefan Löfven ser Etiopien som sitt andra hem talar sitt tydliga språk.

Så om du, Stefan Löfven, inte kan åka, så skicka din utrikesminister till ”ditt andra hemland” genast


Kurdo Baksi

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela