Måndag 19 Apr
Stockholm

Linnéa Claeson: Kalla mig slampa – jag ändrar mig aldrig

Linnéa Claeson skriver om att vägra slut-shaming
1 av 3
Linnéa Claeson skriver om att vägra slut-shaming. Foto: SCANPIX/Privat
2 av 3
Linnéa Claeson
3 av 3
Linnéa Claeson. Foto: Privat

Linnéa Claeson: "Om jag vägrar ta emot er slut shame, hur ska ni kontrollera mig då?"

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Linnéa Claeson, 25, driver Instagram-kontot assholesonline

Kvinnor har alltid kontrollerats genom att vår sexualitet begränsats. Det är väldigt effektivt då hela livsutrymmet blir mindre genom att bestämma vem hon får ha sex med, umgås med, hur sent hon får vara ute, hur hon får bete sig, festa, klä sig. Ja, allt.

Bryter hon mot dessa uttalade eller tysta regler så riskerar hon att bli kallad för hora och när man väl fått horstämpeln går den som en löpeld genom staden, arbetsplatsen eller skolkorridoren och påverkar... Ja, allt.

Men om jag vägrar ta emot er slut shame, hur ska ni kontrollera mig då? Om jag tycker jag får klä mig, bete mig, sminka mig och träffa vem jag vill. Vara sexig, prata högt, säga emot.

Använda preventivmedel, göra abort, flirta, hångla och ligga hur mycket jag vill? Om jag aldrig kommer se ner på en annan kvinna för att hon gör samma sak eller mer. Vad ska ni göra då?

Jag vet att om jag klär mig i en klänning som är så kort att den precis täcker blygdläpparna så innebär det inte att jag är ointelligent, att män har rätt att ta på mig, ha sex med mig eller att jag provocerade fram en våldtäkt och jag bad fan inte om det och jag får inte skylla mig själv och jag ska inte tänka mig för!

JAG VÄGRAR bära skuld och ansvar för att andra kränker mig. Det är fan inget fel på tjejer som tar plats, har mycket sex, klär sig utmanande eller vad de nu än lägger i det där ordet slampa. Om jag bryter ner innebörden såhär inser jag att jag inte tycker något av det är fel sätt för en kvinna att agera.

You can't be slutshamed if you're not ashamed of being a slut. Med det menar jag att försöka ta makten från ordet, ta makten från er som hatar. Det bästa botemedlet mot skam är stolthet.

Jag vet att jag är lika mycket värd om jag ligger med tusen personer eller om jag aldrig har sex med någon. Jag skäms inte för den jag är eller för mina åsikter om hur en kvinna får vara, jag är stolt. Så era ord får ingen tyngd. Därav får ni ingen kontroll.

Jag vet att min intelligens inte sitter mellan mina ben. Min heder sitter inte i min fitta. Mitt människovärde är ingenting någon kan ta ifrån mig. Inte genom sex, rykten, sexuella övergrepp, hat eller död. Det går inte. Ni kommer inte åt mig. För jag vägrar.

Linnéa Claeson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela