1 av 4
- Foto: Robert Eldrim, Medljus/Privat/NTB scanpix
2 av 4
- Foto: Jonathan Wogenius
3 av 4
- Foto: NTB scanpix
4 av 4
- Foto: Robert Eldrim, Medljus

"Integration" betyder inte att du ska komma hit och lära dig svenska

Navid Modiri: "Stefan Löfven vet inte vad integration är. Men det är okej. Vi är ju här tillsammans för att skapa Sverige."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag är Sveriges nationaldag. En dag då vi firar Sverige som land men också hyllar alla de människor som lever, bor, umgås och arbetar just på den här lilla plätten mark på jorden.

Vilka som råkar vara i Sverige den 6:e juni 2017 baseras på politik, krig, förflyttningar, svält, arbetsmarknad, kärlek, lagar, kontakter och så mycket mer. Att just du och jag är här är inget annat än en ren slump men det är ofrånkomligt att vi är just här.

Alla vi som lever i Sverige just nu är Sverige just nu. Och för att kunna fira att vi är här behöver vi också prata om vad vi behöver för att kunna leva med varandra. Vi behöver prata om integration. Om du slår upp vad ordet integration betyder så står det inte:

- De ska komma hit och lära sig svenska.

- De ska få ett arbete, ett hem och ett paket med svenska prylar.

- De ska anpassa sig till våra kulturella, religiösa och sociala koder.

Om du slår upp ordet integration så står det: När summan av delarna blir större än helheten. Så låt oss i den följande texten prata om integration som när summan av delarna blir större än helheten nämligen när du och jag blir bättre när vi jobbar tillsammans.

Perspektivet av att människor som kommer hit ska lära sig svenska, anpassa sig till våra kulturella, religiösa och sociala koder är inte ovanligt. Många menar på att en får ta seden dit en kommer och att det handlar om att få människor från andra delar av världen att släppa taget om sina gamla tankesätt och beteendemönster och lära sig att bli svenska.

Till och med sittande politiker, nyckelpersoner inom näringslivet och starka röster inom media använder fraser som: "det är viktigt att integrera dem". Det de ofta missar är att det helt enkelt är ett felaktigt bruk av det svenska språket.

Du kan inte "integrera" någon. Du kan "integreras MED" någon eller några. Om du vill att någon eller några ska anpassa sig till dig kallas det istället för assimilering. Vår sittande regering har kallat det för etablering. Ibland har de felaktigt kallat det för integration.

Integrationsmotståndare i Sverige menar att den svenska integrationen har misslyckats. Det är i själva verket den svenska segregationen som har misslyckats. Segregation är motsatsen till integration: nämligen när vi försöker bli bättre genom att ta avstånd till varandra eller tvingas till avstånd från varandra.

Det är inte en framgångsrik strategi att bygga ett land där inkomstklyftorna ökar, förståelsen mellan landsbygd och storstad ökar och polariseringen mellan grupper i samhället ökar.

Den svenska integrationen har däremot aldrig prövats. Stefan Löfven vet inte vad integration är. Men det är okej. Vi är ju här tillsammans för att skapa Sverige. Det kan inte och kommer aldrig kunna vara upp till en person, ett parti eller ens en regering.

Det kommer inte och kan inte vara bara upp till våra politiker, journalister, kommuner eller regioner som gör ett fantastiskt jobb och anstränger sig åt det yttersta för att skapa ett fungerande skyddsnät och infrastruktur för oss att leva inom.

Men om vi ska skapa integration i Sverige behöver vi göra det tillsammans. Det är upp till alla oss att integreras med varandra. Utmaningen är att många av de som arbetar med integration i kommunerna, på regionnivå, som entreprenörer eller startups, som projektledare inom stora bolag eller organisationer eller på gräsrotsnivå, arbetar väldigt isolerat och ensamt.

Det finns idag i Sverige få instanser som koordinerar integrationsarbetet på ett nationellt plan och de som gör det gör det ofta i form av en lista som räknar upp en del olika initiativ för att visa på goda exempel. Det är inget dåligt i sig men det räcker inte.

Vi behöver ett koordinerat samarbete kring integration. Vi tror att det händer något när vi samlar människor och påminner dem om att samtala, samverka och samarbeta. Därför har vi sedan flera år arbetat med en vision som vi kallar för Sverige 3.0.

Samtalet om Sverige 3.0 har hållits i 12-timmarsversioner, som workshops och föreläsningar, under Almedalsveckan, på skolor och som besök hos föreningar och genom sociala medier, traditionella medier och konferenser.

Vi tänker att Sverige 1.0 är ett Sverige där människor strävar efter att vara så lika som möjligt. Vi ska tänka, känna, klä oss och sträva efter det som är likadant. Sverige 2.0 är det Sverige vi lever i idag och där vi har olikheter men använder det som en nackdel.

Vi skäller ut varandra, skyller på varandra och klagar alltid på att det är den andres fel. Sverige 3.0 är ett samtal om det Sverige vi vill leva i och ett samtal bortom rätt och fel, bortom vi och dom, bortom svart och vitt.

Den 5:e juni, dagen innan Sveriges nationaldag, samlade vi över 100 svenska integratörer för att under 12 timmar skapa ett sammanhang där de kunde hjälpa och ta emot hjälp från varandra.

De över 100 personer som dök upp hade erfarenheter av att själva vara nyanlända, av utanförskap, flykt, krig, entreprenörskap, utbildning, ledarskap, mänskliga rättigheter, kodning, processledning, fotboll.

Det dök upp människor som jobbade på Arbetsförmedlingen, brandkåren och kommuner från hela Sverige, public service, utbildningssektorn, apputvecklare, programmerare, designers, psykologer.

Vi startade en webblösning som heter Digitalko för att hjälpa människor att hjälpa varandra även efter eventet, vi kopplade ihop initiativ som behövde stöd med de som kunde stötta med både kompetens, finansiering och kontaktnät.

Vi livesände de 12 timmarna på Facebook för att kunna stötta de integratörer som inte hade möjlighet att dyka upp på plats. Vi fotograferade, filmade och dokumenterade för att kunna sprida metoden till fler platser, sektorer och grupper.

Vi hjälptes åt att hjälpa varandra. Vi hjälpte människor att hjälpa varandra att jobba med integration. För det är vad vi tror är Sverige 3.0. Integration är inte något som den ena parten ska göra med den andra.

Det är ett samtal, ett samarbete och ett samskapande av Sverige. Men då måste vi som jobbar med integration också föregå med ett exempel.

Det är först när också vi kan jobba tillsammans som vi kan skapa ett Sverige som är större än alla oss. Där summan av delarna blir större än helheten.

Navid Modiri,
Föreläsare, författare, samtalsaktivist och en av intiativtagarna till Sverige 3.0.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.