Fredag 23 Apr
Stockholm

25 Moderater: Låt inte S, Mp och V förstöra skolan

Moderaterna debatterar om skolans framtid.
Moderaterna debatterar om skolans framtid. Foto: NTB scanpix

Moderaterna: "Hur ska vi kunna säkerställa att vi har platser till alla barn och elever? Hur ska vi kunna fokusera på kvaliteten?"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Konsekvenserna av förslagen om vinstbegränsningar i välfärden är att de hotar över 100.000 platser inom förskola, grundskola och gymnasium i Stockholms län.

Enligt Riksdagens utredningstjänst går 137.003 barn/elever i fristående verksamheter i Stockholms län. Av dessa riskerar cirka 80 procent att försvinna enligt remissinstanser som tittat på förslagen i välfärdsutredningen.

Detta i ett läge där Stockholmsregionen redan i dag har svårt att få fram tillräckligt med platser, framförallt inom förskola och grundskola. Regionen växer och för många kommuner är det en stor utmaning att bygga ut platser i tillräckligt snabb takt.

Hur ska till exempel Nacka klara av att ersätta 3538 platser i grundskolan om friskolorna lägger ner? I Haninge handlar det om 1461 platser, i Upplands Väsby 3505 platser och i Solna 1601 platser.

Kommunerna i Stockholms Län behöver fokusera på att höja resultaten, förbättra kvaliteten på undervisningen och att säkerställa att alla nyanlända får en bra start i Sverige.

Om vi samtidigt ska hantera massnedläggning av fristående för- grund- och gymnasieskolor också, hur blir det då med kvaliteten i verksamheten? Skolutvecklingstakten, liksom viljan att få till bra kvalitet på skolan, är och har varit hög och ambitiös i moderatledda kommuner i Stockholms Län.

Men om nu regeringen tillsammans med vänsterpartiet rycker undan mattan för de aktörer som är verksamma inom välfärden kommer det också att få stora konsekvenser. Då inte bara för kvalitén på välfärden som skola och vård utan också för att fokus istället kommer att vara på att verksamhet ska överlämnas till kommunen och landsting.

Har S, Mp och V verkligen förstått hur stor process detta är? Det ser inte vi. Hur ska vi kunna säkerställa att vi har platser till alla barn och elever? Hur ska vi kunna fokusera på kvaliteten?

Vad ska vi säga till alla elever i dessa skolor, elever som i många fall valt en skola med en speciell profil, en speciell pedagogik eller ett speciellt arbetssätt. Vad tänker ni säga till dem Stefan Löven, Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt?

Vad händer med deras valfrihet och deras skolgång? Vi Moderater ser inte att en vinstreglering bidrar till en bättre kvalitet. Det är inte heller så att välfärdsutredning kunnat påvisa att vinsterna är av den digniteten att skolorna inte klarar av att leverera utifrån sitt uppdrag.

Tvärtom återinvesteras det mesta av vinsterna i skolans verksamhet. Att alla skolor ska vara bra, ge elever utmaningar och stöd oavsett vem som driver skolan är vad vi borde fokusera på. I Sverige går 85 procent av eleverna på kommunala skolor, ändå fokuserar S, Mp och V på friskolorna och ser vinstfrågan som den största frågan för att förbättra skolans resultat.

Det är inte i ägandeformen som problemet ligger. Vi behöver fler lärare och högre kvalitet på undervisningen. Vi behöver på alla nivåer i skolsystemet fokusera på resultaten och följa upp alla elever i alla ämnen i alla årskurser och sätta in stöd tidigt.

S, Mp och V är helt fixerade av driftformen snarare än kvalitet och utfall. Det ger inte en bättre skola. Varför är regeringen rädda för att tala om kvalitet? Har vi i Sverige verkligen råd att bortse från kvalité när vi ska konkurrera i en global värld.

För oss moderater råder inte någon tvekan. Vi uppmanar regeringen att lägga förslagen om vinstbegränsningar där den hör hemma, i papperskorgen!

Maria Stockhaus (M)
Riksdagsledamot

Dan Engstrand (M)
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden, Järfälla

Emma Feldman (M)
Oppositionsråd, Järfälla

Morgan Lindqvist (M)
Ordförande Grundskole- och gymnasienämnden, Sundbyberg

Sophie Silverryd (M)
Ordförande Förskolenämnden, Sundbyberg

Kaj Bergenhill (M)
2:e Vice ordförande Utbildningsnämnden, Upplands-Bro

Malin Lybecker (M)
2:e Vice ordförande Utbildningsnämnden, Upplands Väsby

Anna Gustavsson (M)
Vice ordförande Barn- och grundskolenämnden, Täby

Sofia Paulsson (M)
Ordförande Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, Täby

Izabelle By Ersättare (M)
Barn- och utbildningsnämnden Täby

Åsa Söderbergh (M)
1:e Vice ordförande Utbildnings- och arbetsmarknadsn., Sollentuna

Niklas Wykman (M)
1:e Vice ordförande Barn.- och utbildningsnämnden, Solna

Kenneth Netterström (M)
Ordförande Skolnämnden, Österåker

Johan Henrikson (M)
2:e Vice ordförande Barn och Ungdomsnämnden, Sigtuna

Sören Forslund (M)
2:e Vice ordförande Utbildningsnämnden, Norrtälje

Marie Bladholm (M)
Kommunalråd, Ordförande Utbildningsnämnden, Värmdö

Anki Svensson (M)
Skolkommunalråd, Tyresö

Stina Lundgren (M)
2:e Vice ordförande Utbildningsnämnden, Botkyrka

Tobias Nässén (M)
Kommunalråd, Ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, Nacka

Lena Gerby (M)
Ordförande Barn- och utbildningsnämnden, Ekerö

Svante Nordell (M)
Vice ordförande Barn- och utbildningsnämnden, Vaxholm

Marcus Svinhufvud (M)
Gruppledare Barn- och utbildningsnämnden, Nynäshamn

Lennart Ejenäs (M)
Ordförande Barn- och ungdomsnämnden, Salem

Christoffer Johansson (M)
Gruppledare Utbildningsnämnden, Södertälje

Bino Drummond (M)
2:e Vice ordförande Barn- och skolnämnden, Norrtälje

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela