Torsdag 15 Apr
Stockholm

Nej, attacken i London har inget med religion att göra

Mozhgan Jalali skriver om terrorattacken i London.
1 av 3
Mozhgan Jalali skriver om terrorattacken i London. Foto: Privat/TT
2 av 3
Mozhgan Jalali
3 av 3
Mozhgan Jalali. Foto: Privat

Mozhgan Jalali: "Det finns 1,5 miljarder muslimer i världen som fördömer dessa handlingar."

Kommentera (194)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Mozhgan Jalali är barnmorska, moderat samhällsdebattör och ledamot i RFSU styrelse Göteborg.

Ännu ett terrordåd, den här gången i London. En skåpbil körde in i en folkmassa på London Bridge. Därefter fortsatte angriparna till Borough Market där de attackerade restauranggäster med kniv. Sju personer har dödats och de tre misstänkta sköts till döds av polis.

Fruktansvärt för människorna som har blivit utsatta för dådet, och för de som har förlorat en anhörig kommer livet aldrig bli sig likt. Sorgens dag för London, Storbritannien, Europa och världen över.

Varför Daesh (ISIS) väljer denna avskyvärda metod för att begå sina dåd beror på att det är svårt för polisen att upptäcka och förhindra, och ännu svårare för människor att skydda sig från.

Varför Daesh har ökat sina attacker i Europa senaste tiden beror på att de andas sina sista andetag. De kommer inom kort att vara utrotade från sin största bas i Irak av styrkor från USA, Iran och Irak.

Daesh medlemmar är knappt 35.000. Den största anledningen till att de inte redan har utrotas i Irak beror på att de använder den oskyldiga befolkningen som mänsklig sköld och gömmer sig bakom kvinnor och barn som i det här fallet tillhör minoriteten yazidier. Men enligt rapporter kommer de att vara borta i Irak inom kort.

I Europa har de några medlemmar kvar som är beredda att begå denna typ av terror. När deras bas i Irak, Syrien och Tjetjenien, där Daeshs historia började, väl raderas, kommer de att gå till historiens avfall. I en sådan tid är det viktigt att tänka på några saker:

Daesh är inga muslimer även om de hänvisar sina ondskefulla handlingar till de skildringar som står i Koranen, om en tid som präglades av krig. Det finns 1,5 miljarder muslimer i världen som fördömer deras handlingar och det är mest muslimer som har dödats av Daesh.

Daesh handlingar har ingenting med någon religion att göra. Det finns ingen religion som rättfärdigar detta. Det finns ingen religion som uppmanar till våld och dåd mot oskyldiga. Snarare tvärtom; det är en synd i alla religioner att göra oskyldiga människor och sig själv illa.

Den tiden då människor spillde varandras blod i krig med svärd och våldsamma handlingar, genom att skära halsen av varandra, är förbi för flera tusen år sedan. Problemet med Daesh är att deras ledare fortfarande lever i den tiden.

Det är krisens tid för Europa och jag tror att varje kris, trots sina svårigheter och den sorg och saknad den för med sig, förenar människor på ett oundvikligt sätt.

Låt den här krisen som vi alla går genom, oavsett religion och bakgrund, förena oss mer mot ondskan och göra oss starkare tillsammans.

Mozhgan Jalali

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (194)
Kopiera länk
Dela