Främlingsfientlighet är det mest osvenska som finns

- 06/06/2017, 11:50 -
Kurdo Baksi skriver om kärleken till Sverige.
1 av 3

Kurdo Baksi skriver om kärleken till Sverige.

TT/Privat

2 av 3

Maja Suslin/TT

Kurdo Baksi
3 av 3

Kurdo Baksi

Privat

Kurdo Baksi: "Svenskheten är under attack eftersom vissa bestämmer vem som är svensk och inte svensk."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige är ett avlångt och vackert land. Vi har mycket vatten, skog och areal. Vi är inte fler än tio miljoner själar men har tre och en halv gånger mer mark än Bangladeshs 161 miljoner invånare.

Jodå, det måste få sägas: Vi är en mycket speciell, solfattig, resande men tyst nation som använder vårt internationellt respekterade pass ofta. Ingen reser som oss men ändå älskar vi att landa på Arlanda och viska i ankomsthallen till varandra: ”Vad bra vi har det i Sverige!”

Ändå går vi hellre på en ABF-studiecirkel än att knacka på grannens dörr och tar en spontan fika eller ber om mjölk, fastän det är en mil till närmaste butik.

I ärlighetens namn ska det sägas, vi bor så långt från andra, särskilt i Västerbotten och Norrland. I och med att vi umgås med allt färre människor för varje ny generation skriver vi gärna deckare. I ensamheten låter vi bokstäverna dansa och ge bränsle åt våra fantasier.

Om vi inte kan skriva bra deckare som Stieg Larsson, Liza Marklund, Henning Mankell eller Jan Guillou läser vi miljontals deckare eller bänkar oss framför ”Morden i Midsomer”

Vilka är vi? Några av oss är ättlingar till vikingar som skakade världen en gång i tiden, några av oss är födda i de kurdiska bergen eller i Anderna. Några av oss var duktiga vallonska smeder, andra är bosniska hantverkare. Några av oss är blonda, några av oss är bruna, några svarta och några är gula. Vi älskar hela färgskalan!

Kan vem som helst bli svensk? Ja, alla som råkats födas i Sverige eller färdats hit som kärleksflykting, adopterad, flykting eller arbetskraftsinvandrare!

Vem bestämmer vem som är svensk? Alla som bor här och vill bli svenskar. Ingen får säga till mina tvillingar att ”du är inte svensk eftersom du inte har blont hår och blåa ögon.” Ingen är mer eller mindre svensk än någon annan!

Minst två miljoner personer har invandrarbakgrund i vårt land. Detta betyder att var femte person har sina rötter även i ett annat land. Vissa kallar vårt land för ett mångetniskt land eller mångkulturellt. Andra betraktar Sverige som interkulturellt eller mångfaldens samhälle.

Kärt barn har många namn men en sak vet jag: vi har aldrig varit ett spontant flagg- eller nationsälskande folk. Fram till sekelskiftet hade vi inget behov av att hylla den svenska nationen och har fortfarande svårt att fira.

Vi var ju ändå snälla, hjälpsamma och solidariska. Varför ska vi fira något som vi ändå är så bra på? Borde inte midsommar bli vår nationaldag?

Men det senaste årtiondet har jag noterat att osvenskheten breder ut sig i vårt oemotståndliga och vackra land. Var femte svensk väljare uppger numera att de kan tänka sig rösta på ett öppet främlingsfientligt parti om det vore val idag.

Dessa röstar på ett främlingsfientligt parti trots att vår ekonomi aldrig varit så bra, trots att vi fortfarande är ett av världens rikaste länder. Svenskheten är nu under attack eftersom vissa har tagit på sig företrädardräkten och bestämmer vem som är svensk och inte svensk.

På fotbollsarenorna hörs rasistiska ord eller supportrar som viftar med bananer mot fotbollsspelare. På bussar har jag hört någon be svenskar med invandrarbakgrund att åka till sina länder fastän de drabbade är födda i Sverige. Med andra ord lever vi i ett delat land. Ett vi och dom-land. Detta är olyckligt.

Låt denna nationaldag idag bli början till ett Sverige där alla tillåts älska Sverige och ingen diskrimineras på grund av sitt namn, kön, längd, vikt, etnicitet, religion eller språk!

Grattis på nationaldagen, mitt älskade Sverige.

Kurdo Baksi