Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Emma, 16: Jag blir mordhotad – polisen säger att de inte har tid

- 09/06/2017, 08:57
Emma Johansson skriver om att polisen inte gör något mot hot på internet.
1 av 4

Emma Johansson skriver om att polisen inte gör något mot hot på internet.

Privat/Privat/Privat

Emmas polisanmälan lades ner direkt.
2 av 4

Emmas polisanmälan lades ner direkt.

Privat

Skärmdump från Emmas mobil.
3 av 4

Skärmdump från Emmas mobil.

Privat

Emma Johansson
4 av 4

Emma Johansson

Privat

Emma Johansson, 16: "Polisen har alltså knappt tittat på anmälan om olaga hot mot minderårig innan de stämplar fallet som nerlagt."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De två senaste åren har jag haft det extremt lugnt på nätet, men tyvärr istället blivit mobbad i skolan vilket gjort att jag har varit tvungen att få hemundervisning.

Den största faktorn till näthatet jag tidigare fick utstå var ASKfm, som tur nog dog ut i popularitet vilket gjorde att näthatet mot mig minskade.

För ungefär en vecka sedan fick jag cirka 10 meddelanden på Snapchat med hot och trakasserier från en kille som skulle döda mig. Jag anmälde såklart detta till polisen på fredagen medan det väl hände och tänkte att den här gången är det enkelt att hitta personen eftersom den skrev från ett konto som inte är anonymt.

Jag gjorde anmälan på kvällen och polisen hade då gått hem för dagen. Sen var det helg, och redan nu på måndagen kom ett brev om att de hade lagt ner förundersökningen, trots att polisen omöjligt ens kan ha hunnit läsa anmälan innan de la ner den.

Denna polis har alltså knappt tittat på anmälan om olaga hot mot minderårig innan han stämplar fallet som nerlagt.

Polisen jag pratade med på telefon hade sagt att det var enkelt att komma åt IP-adressen via Snapchat och att detta inte borde vara några problem, och gav mig även råd inför rättegången hon trodde skulle bli av.

Men det visar sig alltså att de haft "så mycket att göra" att de "inte haft tid" för denna skrämmande händelse.

De har även lagt ner mina andra polisanmälningar angående näthat, vilket kanske kan vara förståeligt eftersom det kom från ASKfm där man kan gömma sin IP-adress väldigt enkelt, men i detta fall fanns till och med ett namn, och enligt Snapchat själva ger de lätt ut uppgifter om det förekommer trakasserier och så vidare.

Jag hoppas att detta kan uppmärksammas så att andra slipper bli nedtrampade efter att ha blivit trakasserade och mordhotade på nätet.

Emma Johansson

Har du blivit utsatt för näthat?