Tatjana Grujic undrar hur världen skulle se ut utan smartphones.
1 av 3
Tatjana Grujic undrar hur världen skulle se ut utan smartphones. - Foto: Privat/Emilio Morenatti
Har du en smartphone?
2 av 3
Har du en smartphone? - Foto: Emilio Morenatti / Emilio Morenatti
Tatjana Grujic
3 av 3
Tatjana Grujic - Foto: Privat

Fortsätt stirra i telefonen, men vad hade du gjort utan den?

Tatjana Grujic: "Vad händer med mänskligheten den dag vi inte har tillgång till tekniken vi är så beroende av?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Jag såg en kille på tåget idag. Han hade ingen smartphone, surfplatta eller bärbar dator. Han bara satt där och åkte tåg. Som en psykopat." – Citat hittat på sociala medier. 

Jag är säkert inte den enda som har sett detta citatet cirkulera runt på sociala medier. För inte så länge sedan åkte jag förbi en buss som jag tittade in i. 

Jag såg något som jag inte har reflekterat över så mycket tidigare: alla som satt vid bussens fönster och så långt in i bussen som mitt öga kunde nå, hade en smartphone i handen. Några satt med hörlurar i öronen tittandes på skärmarna, andra skrivandes och det fanns även de som spelade. 

Men de hade alla en sak gemensamt, de satt med mobilerna i händerna. Detta är en allt vanligare syn vart man än går. Jag har även sett de som har mobilen uppe på sin löprunda. För att inte tala om föräldrarna på lekplatserna. Eller i kön i mataffären. 

Åker man förbi ett ungdomsgäng är det ofta de har någonting i händerna. Även små barn som sitter i vagnen har någonting framför sig. Ni vet vad. 

Jag erkänner, visst har det hänt att även jag tar upp mobilen då jag har någon minut över och står i kön i mataffären. För vad ska man annars göra? Bara stå där rakt upp och ner? Gud nej, det är viktigt att ta vara på varenda minut. 

Visst är vår tids smartphones en utomordentlig sysselsättning som för med sig mycket kunskap, och både vi och våra barn kan lära oss väldigt mycket. 

För är det någonting vi inte vet, då tar vi reda på det genom en snabb sökning. Vilket jag personligen tycker är suveränt. Vet vi inte hur vi ska gå till väga tar vi reda på det. Behöver vi ett recept, tar vi reda på det. Vill vi veta vad ett berg i Asien heter och hur högt det är, då tar vi reda på det. 

Ibland memorerar vi det, ibland sorterar hjärnan bort det omedelbart. Vi leker med tanken, vad händer med mänskligheten om det kommer en dag då vi inte kommer att ha tillgång till tekniken vi är så beroende av idag? 

Har vi kunskap om hur vi ska klara oss? Överleva i naturen? Vad vi kan äta? Den senaste tiden har jag tänkt på ett citat av Albert Einstein: ” I fear the day that technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of idiots”. Me too Albert, me too. 

För inte så länge sedan satt jag i ett väntrum, jag såg mig omkring och la märke till att alla som satt där, satt med sina smartphones. Och vet ni, jag tänkte genast tillbaka på killen på tåget, och tog fram min smartphone.

Tatjana Grujic

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.