Tatjana Grujic undrar hur världen skulle se ut utan smartphones.
1 av 3
Tatjana Grujic undrar hur världen skulle se ut utan smartphones. - Foto: Privat/Emilio Morenatti
Har du en smartphone?
2 av 3
Har du en smartphone? - Foto: Emilio Morenatti / Emilio Morenatti
Tatjana Grujic
3 av 3
Tatjana Grujic - Foto: Privat

Fortsätt stirra i telefonen, men vad hade du gjort utan den?

Tatjana Grujic: "Vad händer med mänskligheten den dag vi inte har tillgång till tekniken vi är så beroende av?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Jag såg en kille på tåget idag. Han hade ingen smartphone, surfplatta eller bärbar dator. Han bara satt där och åkte tåg. Som en psykopat." – Citat hittat på sociala medier. 

Jag är säkert inte den enda som har sett detta citatet cirkulera runt på sociala medier. För inte så länge sedan åkte jag förbi en buss som jag tittade in i. 

Jag såg något som jag inte har reflekterat över så mycket tidigare: alla som satt vid bussens fönster och så långt in i bussen som mitt öga kunde nå, hade en smartphone i handen. Några satt med hörlurar i öronen tittandes på skärmarna, andra skrivandes och det fanns även de som spelade. 

Men de hade alla en sak gemensamt, de satt med mobilerna i händerna. Detta är en allt vanligare syn vart man än går. Jag har även sett de som har mobilen uppe på sin löprunda. För att inte tala om föräldrarna på lekplatserna. Eller i kön i mataffären. 

Åker man förbi ett ungdomsgäng är det ofta de har någonting i händerna. Även små barn som sitter i vagnen har någonting framför sig. Ni vet vad. 

Jag erkänner, visst har det hänt att även jag tar upp mobilen då jag har någon minut över och står i kön i mataffären. För vad ska man annars göra? Bara stå där rakt upp och ner? Gud nej, det är viktigt att ta vara på varenda minut. 

Visst är vår tids smartphones en utomordentlig sysselsättning som för med sig mycket kunskap, och både vi och våra barn kan lära oss väldigt mycket. 

För är det någonting vi inte vet, då tar vi reda på det genom en snabb sökning. Vilket jag personligen tycker är suveränt. Vet vi inte hur vi ska gå till väga tar vi reda på det. Behöver vi ett recept, tar vi reda på det. Vill vi veta vad ett berg i Asien heter och hur högt det är, då tar vi reda på det. 

Ibland memorerar vi det, ibland sorterar hjärnan bort det omedelbart. Vi leker med tanken, vad händer med mänskligheten om det kommer en dag då vi inte kommer att ha tillgång till tekniken vi är så beroende av idag? 

Har vi kunskap om hur vi ska klara oss? Överleva i naturen? Vad vi kan äta? Den senaste tiden har jag tänkt på ett citat av Albert Einstein: ” I fear the day that technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of idiots”. Me too Albert, me too. 

För inte så länge sedan satt jag i ett väntrum, jag såg mig omkring och la märke till att alla som satt där, satt med sina smartphones. Och vet ni, jag tänkte genast tillbaka på killen på tåget, och tog fram min smartphone.

Tatjana Grujic

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.