Christian Hannah Marcusson skriver om den politiska situationen i Storbritannien.
1 av 3
Christian Hannah Marcusson skriver om den politiska situationen i Storbritannien. - Foto: Kirsty Wigglesworth/Privat
Theresa May
2 av 3
Theresa May - Foto: Kirsty Wigglesworth
Christian Hannah Marcusson
3 av 3
Christian Hannah Marcusson - Foto: Christian Hannah-Marcusson

Storbritannien är splittrat – tack vare Theresa May

Christian Hannah Marcusson: "May lyckades med en hårsmån sitta kvar som premiärminister. Frågan är om hon inte förlorade mer än hon vann?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 18 april 2017 utlyste den konservativa premiärministern Theresa May ett nytt brittiskt val. Ett val som hon på förhand menade skulle handla om Brexit, skilsmässan från EU som Storbritannien röstade för vid denna tidpunkt förra året. 

Det som egentligen var meningen med valet var att stärka sin egen majoritet och profil inför dem extremt viktiga förhandlingarna i Bryssel angående Brexit. Nu har hon blivit sitt egna fall. När Theresa May utlyste nyvalet gjorde hon det med så mycket självförtroende man kunde ha. Man ledde med över 20 procent över Labour. 

Man talade om "landslide" för Tories med över 100 platser i majoritet. Man talade om "strong and stable". Man talade om en konservativ regering som skulle ge Storbritannien den bästa möjliga överenskommelsen i Bryssel för att ge det brittiska folket ett hopp om ett Brexit som skulle gynna Storbritannien istället för att missgynna. 

Man talade om en regering, en konservativ regering, som skulle vara det bästa för landet. Man hade, helt enkelt, tagit ut segern i förskott. Och det såg ut som om segern var klar redan i april, en bekväm sådan. 

Men Mays många felbedömningar gjorde att den blev allt annat än bekväm. Theresa Mays redan beräknade valseger, enligt henne själv och de konservativa i alla fall, gjorde att hon helt enkelt blev alltför bekväm. Hennes största misstag i själva slutskedet av valkampanjen där hon lade fram ett förslag som låg i negativ effekt för de äldres sociala fördelar. 

Efter detta kom bara fler och fler ogenomtänkta förslag. Legalisering av rävjakt och där hon gått emot ett förbud av handel av elfenben. Förslag som skapade många frågor hos det brittiska folket. Förslag som skapade den tilltrasslade situation Storbritannien nu befinner sig i. Förslag som hon la fram eftersom hon kände sig helt ohotad. 

Medan May sakta bröt ner sig själv, talade Jeremy Corbyn för folket. Labours ledare som lovade guld och gröna skogar, och fick med sig en extremt stor del av den yngre delen av befolkningen, som fått nog av att de konservativa inte gynnar den yngre generation som i framtiden ändå ska leda nationen. 

Arbetarklassen som menar att de fått nog av de konservativas gullande med överklassen. En hel befolkning som fått nog av den ganska hänsynslösa behandlingen av NHS (National Health Security). Detta spelade Corbyn på, och också smart. 

Han lovade, att på något sätt, lösa alla dessa problem. Han blev en talare för folket. Han blev den som gav hopp åt folket. Och plötsligt blev Corbyn en seriös utmanare för posten som premiärminister. Valet som tidigare förutspåtts bli en klar seger för Theresa May och de konservativa, förväntades nu helt plötsligt bli en rysare. Och en rysare blev det. 

Sent in på natten den 9 juni blev det allt tydligare att det skulle sluta i en "hung parliament", att varken Labour eller de konservativa skulle lyckas vinna majoritet på egen hand. Detta betyder att Storbritannien just nu står med en konservativ regering utan egen majoritet i underhuset, bara några dagar innan förhandlingen med EU ska hållas. 

Ett katastrofalt resultat, inte bara för May, utan även för Storbritannien som land. Theresa May har med sin egen arrogans själv orsakat denna situation. Hon har blivit blottad för sina bristfälliga egenskaper som ledare, men hon har allra mest tappat all den trovärdighet som hon erhöll i början av valet. 

Hennes mantra "strong and stable" kunde inte vara längre från verkligheten. Hon har tappat all stabilitet och den kraftfullhet hon själv påstod sig ha. Trots allt detta bör de konservativa leda landet. Det handlar helt enkelt om pest eller kolera. 

Just nu är Brexit och terrorism de stora frågorna. Tories har under valet helt enkelt tagit ett större motstånd emot terrorismen när det gäller aktion gentemot detta efter de tre attackerna på lika många månader i London och Manchester än vad Labour har gjort, då Labours ståndpunkt angående aktion mot terrorism nästan varit helt obefintlig. Tories vill helt enkelt göra mer. 

Tories vill även leverera det Brexit det brittiska folket röstade för, ”hard Brexit”. Det Brexit som faktiskt kommer göra skillnad för Storbritannien. Levererar man istället det Brexit som alla vet Labour egentligen står för, även om Corbyn påstår att han inte gör det, kommer skillnaderna knappt vara märkbara och diskussionen om man i sådana fall lika gärna bör stanna kvar i EU kommer gro på nytt. 

Men faktum är att när Storbritannien just nu står utan en majoritetsregering, något som May själv ställt till med, ser det mer och mer ut som om det istället kan sluta med ”soft Brexit”. Något som i sådana fall kan göra att May återigen visar på brist i ledarskap och handlande om hon inte lyckas leverera det Brexit som det brittiska folket vill. 

Tilliten gentemot May hos det brittiska folket är redan nästintill obefintlig och om hennes dagar inte redan nu är räknade, kommer de definitivt att vara det om hon misslyckas med förhandlingarna i Bryssel. Därför behövs en ny ledare för Tories, och det fort. 

En ledare som faktiskt tror på Brexit, för det gör inte May. May röstade till och med för att stanna kvar i EU i omröstningen förra året. Man kan inte skicka en person till en av de mest prekära förhandlingar i Storbritanniens historia som inte ens tror på det man ska förhandla om. Det är helt ologiskt. 

Man behöver en ledare som kan agera med handling. En ledare som agerar som just en ledare. En ledare det brittiska folket faktiskt kan lita på. Det behövs en rekonstruktion av Tories för att skapa trovärdighet för de konservativa, för det har dem inte just nu. 

Tories kan bli ”strong and stable”, men det måste ske utan Theresa May. För Storbritannien är ett mer splittrat land än någonsin. Storbritannien är ett land som just nu är i en enda stor soppa. Theresa May lyckades med en hårsmån sitta kvar som premiärminister. Frågan är om hon inte förlorade mer än hon vann?

Christian Hannah Marcusson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.