Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
524
reaktioner idag

Män som hatar feminister gör det av en anledning – de är idioter

Lady Dahmer: "De flesta hävdar att de vill ha jämställdhet, men få är beredda att jobba för det eller ändra sina egna sexistiska beteenden."

Denna text är hämtad från bloggen Lady Dahmer.

Lady Dahmer skriver om män som hatar feminister.

Lady Dahmer

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Apropå män och feminism, och Katarina Wennstam, och den eviga frågan om vi är manshatare eller ej, och om detta förstör för feminismen, så menar ju många att vi måste tänka på hur vi framför vårt budskap för att de ska kunna ta till sig.

 

Och jo, jag kan hålla med om att om man vill att människor ska lyssna så ska man tala så att de gör det, men olika människor lyssnar på, samt tilltalas av, olika sorters retorik så det är svårt att komma överens om vad som funkar bäst.

 

Att få människor att känna sig anklagade funkar i regel mindre bra, men här tycker jag det är viktigt att skilja på att direkt anklaga enskilda individer och att ''anklaga'' en grupp. 


Det senare är ett måste när man talar om förtryckande strukturer och ingen tjänar på att vi låtsas som att vi alla minsann är färglösa, neutrala människor. Eller ja, ingen utom de som sitter högst upp i hierarkin, that is.

 

Och det är viktigt att förstå att det inte är enskilda feminister som bidrar till att vissa män hatar feminismen. Det är inte jag eller du som gör att män tar avstånd från kvinnokampen. 


Män som hatar feminismen hatar inte feminismen för att vissa av oss hatar män eller är arga, utan för att de helt enkelt är idioter eller ointresserade av jämställdhet.

 

Nej, jag förstår, du och du och du känner en jätteschysst kille som tänker illa om feminister, och ja, det gör jag också, men faktum är att de ändå är ganska ointresserade av att sluta förtrycka och detta kan man ofta se i deras egna kvinnosyn om man vågar titta noga. 


"Men vadå, jag älskar kvinnor?!" eller ”Men kan du inte ta ett skämt, jag menade det inte på allvar ju”. De är framförallt inte beredda att se sina egna bidrag eller ge upp sina privilegier.

 

De flesta hävdar att de vill ha jämställdhet men få (män) är beredda att jobba för det eller ändra sina egna (ofta sexistiska) beteenden. Då är det enklare att skylla på feminismen. 


Hade de verkligen brytt sig om kvinnofrågor så hade de inte brytt sig om att vissa av oss är förbannade. De hade fattat varför och skämts. Men talar man om mäns förtryck så kommer många män ta illa upp. För att de inte vill se sin del. 


För att de är söndercurlade, av samhället och av många av oss som inte vill att de ska känna sig kränkta. Men jag ser inget skäl till att ta hänsyn till förtryckarens sårade ego.

 

Klart män lättare tar till sig en feminism som inte håller dem personligt ansvariga eller ställer några krav på dem, men jag är inte så övertygad om att vi bör ta hänsyn till detta.

Lady Dahmer

Vill du också få ut din röst?

Håller du med?

Mer:

Lady Dahmer: Så här förklarar du feminism för en 5-åring