Caroline von Seth (C) skriver om polygama förhållanden.
1 av 3
Caroline von Seth (C) skriver om polygama förhållanden. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
Caroline von Seth (C)
3 av 3
Caroline von Seth (C) - Foto: Privat

Man måste få älska hur många man vill – tillåt månggifte

Caroline von Seth (CUF): "Klåfingriga politiker ska inte bestämma hur du vill forma din familj."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi lever i Sverige 2017. Vi lever i Sverige 2017 där alla får älska vem de vill. Kärlek är kärlek oavsett, säger många. Men i Sverige 2017 får man inte älska vilka man vill. 

Vi lever i ett samhälle där det finns en extrem tvåsamhetsnorm som skadar otroligt många människor otroligt mycket. Därför måste vi få bort tvåsamhetsnormen och legalisera polyamorösa äktenskap. 

Om det är någon norm som råder i det västerländska samhället är det tvåsamhetsnormen, som nästan är en grundpelare i samhället i ett kärleks- och relationsperspektiv. Men det är en norm som bryter ner väldigt många människor genom fördomar om dem som inte lever enligt normen. 

Fördomar som att relationen inte är frivillig och är ojämställd. Sverige måste vara ett land där varje människa har rätt att älska vem eller vilka de vill, utan att någon norm eller rättsstat ska hindra dem. 

Ärvdabalken (1958:637) är uppbyggd på bland annat äktenskapet. Äktenskapet och giftermål är en stor del av mångas liv. Men en del har inte den rätten eller ens möjligheten att kunna ingå i ett äktenskap, eftersom att förhållandet inte följer tvåsamhetsnormen. 

Dessa människor måste kunna inkluderas i lagstiftningen, de måste ha ett skyddsnät för deras förhållanden och de måste kunna ha rätt att ärva det deras partners lämnat efter sig. 

Sveriges rikes lag ska inte sätta käppar i hjulet för kärleken. Under debatten för att legalisera polyamorösa äktenskap hörs ofta frågan om det verkligen ska vara lagligt för en man att ha flera fruar som han “äger”.

Detta argument håller inte i längden då ingen form av tvång ska vara lagligt i Sverige oavsett om det är polygamt eller monogamt. Däremot ska det vara upp till familjer själva att kunna forma sin familj som de vill. Det är ingenting som klåfingriga politiker ska säga något emot. Låt familjer få bestämma själva. 

Så, ska det vara lagligt att tvinga parter in i ett äktenskap? Nej. Men det ska vara lagligt att gifta sig med vem man vill, eller vilka man vill. För att Sverige 2017 ska vara ett land som accepterar alla människor och alla dess behov inom relationer. 

För att all kärlek är bra kärlek. Därför behöver vi legalisera polygama äktenskap.

Caroline von Seth,
Distriktsordförande CUF Storstockholm

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.