Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Man måste få älska hur många man vill – tillåt månggifte

- 13/06/2017, 09:49 -
Caroline von Seth (C) skriver om polygama förhållanden.
1 av 3

Caroline von Seth (C) skriver om polygama förhållanden.

Privat/TT

2 av 3

TT

Caroline von Seth (C)
3 av 3

Caroline von Seth (C)

Privat

Caroline von Seth (CUF): "Klåfingriga politiker ska inte bestämma hur du vill forma din familj."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi lever i Sverige 2017. Vi lever i Sverige 2017 där alla får älska vem de vill. Kärlek är kärlek oavsett, säger många. Men i Sverige 2017 får man inte älska vilka man vill. 

Vi lever i ett samhälle där det finns en extrem tvåsamhetsnorm som skadar otroligt många människor otroligt mycket. Därför måste vi få bort tvåsamhetsnormen och legalisera polyamorösa äktenskap. 

Om det är någon norm som råder i det västerländska samhället är det tvåsamhetsnormen, som nästan är en grundpelare i samhället i ett kärleks- och relationsperspektiv. Men det är en norm som bryter ner väldigt många människor genom fördomar om dem som inte lever enligt normen. 

Fördomar som att relationen inte är frivillig och är ojämställd. Sverige måste vara ett land där varje människa har rätt att älska vem eller vilka de vill, utan att någon norm eller rättsstat ska hindra dem. 

Ärvdabalken (1958:637) är uppbyggd på bland annat äktenskapet. Äktenskapet och giftermål är en stor del av mångas liv. Men en del har inte den rätten eller ens möjligheten att kunna ingå i ett äktenskap, eftersom att förhållandet inte följer tvåsamhetsnormen. 

Dessa människor måste kunna inkluderas i lagstiftningen, de måste ha ett skyddsnät för deras förhållanden och de måste kunna ha rätt att ärva det deras partners lämnat efter sig. 

Sveriges rikes lag ska inte sätta käppar i hjulet för kärleken. Under debatten för att legalisera polyamorösa äktenskap hörs ofta frågan om det verkligen ska vara lagligt för en man att ha flera fruar som han “äger”.

Detta argument håller inte i längden då ingen form av tvång ska vara lagligt i Sverige oavsett om det är polygamt eller monogamt. Däremot ska det vara upp till familjer själva att kunna forma sin familj som de vill. Det är ingenting som klåfingriga politiker ska säga något emot. Låt familjer få bestämma själva. 

Så, ska det vara lagligt att tvinga parter in i ett äktenskap? Nej. Men det ska vara lagligt att gifta sig med vem man vill, eller vilka man vill. För att Sverige 2017 ska vara ett land som accepterar alla människor och alla dess behov inom relationer. 

För att all kärlek är bra kärlek. Därför behöver vi legalisera polygama äktenskap.

Caroline von Seth,
Distriktsordförande CUF Storstockholm