Richard Stannå skriver om bristerna i det svenska rättssystemet.
1 av 3
Richard Stannå skriver om bristerna i det svenska rättssystemet. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Richard Stannå
3 av 3
Richard Stannå - Foto: Privat

Domen: 2 års fängelse – I verkligheten: Frisläppt direkt

Richard Stannå: "Sveriges rättssystem är en skandal och en direkt livsfara mot det svenska folket!"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Richard Stannå kommer från Malmö och jobbar som ordningsvakt och personlig tränare.

Efter snart 14 år inom säkerhetsbranschen har min passion för att förhindra brott och ingripa mot brottslighet svalnat med åren. Det handlar inte om att jobbet är tråkigt på något sätt utan helt enkelt om vad som sker efter att man gjort en insats. 

Jag pratar givetvis om Sveriges rättssystem. Det är en skandal och en direkt livsfara mot det svenska folket! Jag förstår att människor har uttryckt det tidigare då man läst upprörande artiklar om "felaktiga" domar etcetera, men jag pratar från ren erfarenhet. Och har ett utomordentligt exempel att dela med mig av. 

Jag måste få lätta mitt hjärta, för nästa gång blir någon som står er kär drabbad. Jag vill att ni ska vara förberedda.

För en tid sedan så arbetade en kollega på en restaurang på ett av Malmös feststråk. Efter en dispyt inne i restaurangen mellan en mindre grupp människor riktar en man direkta hot mot kollegan när han skall samtala med personerna. 

Det hela urartar och resulterar i att mannen grips för både våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och olaga hot. 

Mannen uttrycker upprepade gånger att han skall leta upp denna kollega och mörda honom och hans familj, och att han inte har något att förlora (detta sägs på arabiska mellan de två). Man förstår att mannen menar allvar och är en direkt fara om man väljer att fullfölja anmälan.

Detta händer sen. I väntan på rättegång begår mannen ytterligare brott, varav ett mordförsök och ett vållande till kroppsskada då han hugger mot en civilperson som lyckas skydda sig genom att ta upp handen i sista sekund. Mannen får en knivskada i denna kroppsdel.

Rättegången inleds. Mannen sitter nu öppet i rättssalen och hotar min kollega. Han uttrycker vid upprepade tillfällen att han skall döda honom, med mera. Något som fick pågå utan att någon avbröt rättegången.  

Att tillägga är att mannen hade 48 åtalspunkter sedan tidigare (denna uppgift fick jag direkt av kollegan så kan inte garantera att siffran stämmer exakt). 

Ingen påföljd med utvisning i beaktande blev heller aktuell, trots att han, enligt mig, borde vara en kandidat med tanke på hans befintliga identitetshandlingar och kriminella bakgrund.

Påföljd på papper: 1 år och 8 månaders fängelse.

Påföljd i verkligheten: Mannen blir frisläppt efter att bara ha avtjänat 5 månader på grund av att han "haft ett gott uppförande". Tiden då han satt häktad räknades in i straffet.

Resultatet av att gärningsmannen återförenas med samhället: Efter drygt en månad i frihet söker denna man upp kollegan på nytt. På exakt samma arbetsplats som sist. Denna gång beväpnad med kniv. På grund av pågående rättsprocess måste jag tyvärr bryta här.

Men ja, ni förstår. Ska det verkligen behöva gå så långt att någon mister sitt liv innan man tillämpar ett straff som håller dessa livsfarliga individer inlåsta långt bort från oss andra? Är det inte dags att tillämpa lagar med en påföljd som står i proportion till brottet?

Nu är det verkligen dags att vakna kära politiker, och dags för svenska folket att engagera sig mer i politiken.

Jag vill ha ett tryggt Sverige för mina barn att växa upp i. Men med den utveckling jag ser, där man slår tungt kriminella på fingrarna och säger "Fy, fy!", så ligger vi riktigt illa till.

Richard Stannå

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.