Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alla män ÄR potentiella våldtäktsmän – låt mig förklara varför

- 14/06/2017, 11:55 -

Denna text är hämtad från bloggen Lady Dahmer.

Lady Dahmer reder ut vad påstående "alla män är potentiella våldtäktsmän" innebär.
1 av 3

Lady Dahmer reder ut vad påstående "alla män är potentiella våldtäktsmän" innebär.

Privat/SCANPIX NORWAY

2 av 3

SCANPIX NORWAY

Lady Dahmer
3 av 3

Lady Dahmer

Privat

Lady Dahmer: "Att alla män är potentiella våldtäktsmän betyder INTE att alla män vill eller skulle våldta om de hade chansen."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alla män är potentiella våldtäktsmän. Vad betyder detta egentligen?

Betyder det att alla män har en inneboende önskan om att våldta? Att alla män är typ "onda" och bara håller igen av olika egoistiska anledningar? Att alla män skulle våldta om de hade chansen? 


Att alla män är möjliga våldtäktsmän och att rätt plats, tid och tillfälle skulle få dem att ta steget fullt ut? Till exempel om de visste att de aldrig skulle åka dit? 


Är det vad man menar när man säger att alla män är potentiella våldtäktsmän? Nej.

Såhär är det va: Vi lever i verkligheten nu, ingen feministisk utopi. Vår verklighet är patriarkatet och här är kvinnor villebråd. Detta innebär att kvinnor utsätts för våld, våldtäkter, övergrepp och misshandel. Och förövaren är oftast en man.

Och när detta sker, när kvinnor våldtas eller blir slagna, så lägger samhället och omgivningen oftast över ansvaret på henne: 


"Varförföljde du med honom hem, vad trodde du skulle hända?". "Varför klevdu in i bilen?". "Varför har du kort kjol och urringning om duinte vill att män ska...?". 


"Varför hånglade du med honom omdu inte ville ligga?". "Varför drack du så mycket?". "Duflirtade ju!".  "Cock teaser". "Du provocerade!". "Varförstannade du?". "Såg du inte varningssignalerna?".


Kontentan av detta är: 1. Mannen ses som ett djur som styrs av sina lustar och känslor. 2. Kvinnans roll är att ta ansvar för mäns sexualitet och ilska.

En kvinna som blir våldtagen eller misshandlad får skylla sig själv. Hon får inte provocera eller uppmuntra. Hon ska förebygga och vidta åtgärder för att vara säker. Hon "borde veta bättre", till och med när hon känner mannen hon våldtas av. 

Kvinnor bör alltså, enligt samhällets föreställningar, utgå från att varje man hon möter KAN utgöra en fara och om hon inte gör det så är det hon som får bära skuld och ansvar för det som händer henne.

"Du borde vetat bättre!" = "Alla män är potentiella våldtäktsmän".

Så "alla män är potentiella våldtäktsmän" betyder inte att alla män vill eller skulle våldta om de hade chansen och visste att de inte skulle åka dit. 

Det betyder att man som kvinna inte kan se på en man om han är farlig eller inte och att samhällets skuldbeläggning på kvinnor som utsätts för brott tvingar oss att se på alla män som potentiell fara.

Det är en grundläggande feministisk analys som jag tycker är ganska viktig och det har inget med manshat att göra eller en föreställningen om att alla män är onda. 

Lady Dahmer

Vill du också få ut din röst?