Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snälla, sluta berätta för mig hur jag ska hantera min sjukdom

- 19/06/2017, 09:00
​Peter Olsson skriver om att leva med typ 1-diabetes.
1 av 3

​Peter Olsson skriver om att leva med typ 1-diabetes.

Privat/Privat

2 av 3

Privat

​Peter Olsson
3 av 3

​Peter Olsson

Privat

Peter Olsson: "Om lingon hade gjort mig frisk hade jag flyttat till Norrland och bott bland lingonrisen för längesedan."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har sedan den 14 mars 2016 tvingats ta cirka 2500 sprutor för att överleva. Utan mina sprutor dör jag. 

Insulin är ett fantastiskt, livsuppehållande läkemedel men också ett potentiellt mordvapen som kan ta livet av mig vid fel dosering. Att deala med typ 1-diabetes är en ständig kamp som jag aldrig kan ta ledigt ifrån.

Titt som tätt läser jag om "mirakelkurer" som "gör dig frisk från din diabetes". Ibland får jag till och med små "tips" från folk som "vet bättre". 

Men om lingon hade gjort mig frisk hade jag flyttat till Norrland och bott bland lingonrisen för längesedan. Och hade motion gjort mig fri från den här skiten hade jag opererat fast en cykel på arslet, tro mig.

Min poäng: tro inte på allt du läser. Det finns idag inget botemedel mot typ 1 diabetes. Så jag och många med mig kämpar på, förmodligen livet ut, eller tills ett botemedel upptäcks. 

Texten ni just läste publicerade jag på min Facebook för några dagar sedan. Inlägget har sedan dess fått stor spridning, och trots min tydlighet har jag återigen mottagit mängder med "tips och råd". 

Det är allt från att varje morgon dricka saltvatten till en ändrad inställning då "sjukdomen sitter i huvudet".

Jag har även blivit kontaktad av en privatperson som erbjudit sig att bota mig med "en mirakelmetod som läkarna ännu håller hemlig". Suck.

Nu tänker jag såhär: Om samtliga som läser detta skulle swisha åtminstone 10 kronor vardera till Barndiabetesfonden kan vi tillsammans dra in en enorm summa till kampen för ett botemedel. (Swish-nummer: 9000597).

Tänk på det, 10 kronor. Om inte för min skull, så swisha för din fighter till lillebror, den där kollegan på jobbet som varje dag kämpar för att inte behöva behandlas annorlunda eller främlingen på bussen som ter sig nervöst men som egentligen bara precis tagit sig igenom ännu ett blodsockerfall. 

Kom igen nu, tillsammans gör vi skillnad!

Peter Olsson