Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2190
reaktioner idag

Nattens terrorattack visar att det är dags att bekämpa extremismen

Mozhgan Jalali: "Om vi inte agerar gemensamt mot dessa krafter kommer vi att bevittna ännu fler attacker mot civila i Sverige och Europa."

Mozhgan Jalali skriver om attacken i London där gärningsmannen körde över människor utanför en moské.

Mozhgan Jalali

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Många har länge varnat om den extremism som propagerar mot islam och muslimer, som dessutom växer i Sverige och Europa. 

Idag begår en västerländsk man, antagligen med rötter i högerextremism, samma typ av terrorattack som Daesh-medlemmar gjort, fast denna gång mot muslimer utanför en moské under fastemånaden ramadan. "Jag ska döda alla muslimer", utropade han vid attacken. 

En dag som denna vill jag återigen påminna om de extrema krafter som finns inom flera partier i Sverige. Om vi inte agerar gemensamt mot dessa krafter kommer vi att bevittna ännu fler attacker mot civila i Sverige och Europa. 

Det är partier med demokratiskt förtroendevalda i riksdagen som har en odemokratiskt agenda. Rädslan för islam och muslimer har varit så stark att dessa personer blivit framgångsrika och fått ledande roller inom olika partier, och idag finns de bland flera partier från vänster till höger. 

Sverige, politiker och svenska folket måste sluta med den naivitet som försatt oss i den här situationen. Vi måste upptäcka, avslöja och utesluta dessa krafter från partipolitisk makt i Sveriges riksdag. Detta är den enda vägen om vi menar allvar med att motverka extremism. 

I Sverige finns det en föreningsordförande som har kallat sig för "stolt islamofob". Det skulle aldrig accepteras om någon ordförande för någon förening skulle kalla sig för "stolt judefob". Hur kommer det sig att man applåderar sådana uttalanden i Sverige och Europa? 

Ordföranden som denna sitter i samtal med regeringen och ska tala om hur vi ska uppnå bättre jämställdhet i Sverige. I själva verket gör de inget annat än att propagera mot muslimer och sprida islamofobiska påståenden. 

De har länge gått runt i Sverige och föreläst för politiker och tjänstemän om sitt eget fobiska ställningstagande mot muslimer och islam. 

Vi har även de odemokratiska extremreligiösa föreningarna inom islam och kristendom som är aktiva, och finansierar sin verksamhet med skattepengar. Vi måste sluta ge bidrag till dessa föreningar. 

Om vi inte vill ha extremism och rasism i Sverige måste vi börja inse att alla dessa är olika sidor av samma mynt. 

Nu utsätts muslimer för en terrorattack i London. Ett attack mot demokrati, frihet och respekt. Vi måste börja se och bekämpa extremism i alla former och färger.

Mozhgan Jalali

Håller du med?

Mer:

Nej, attacken i London har inget med religion att göra