Joar Forssell (LUF) anser att den nuvarande nolltoleransen mot droger inte räddar några liv.
1 av 3
Joar Forssell (LUF) anser att den nuvarande nolltoleransen mot droger inte räddar några liv. - Foto: Privat/SCANPIX
Droger handlade på nätet.
2 av 3
Droger handlade på nätet. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Joar Forssell (LUF)
3 av 3
Joar Forssell (LUF) - Foto: Privat

LUF: Det är nolltoleransen mot droger som dödar ungdomarna

Joar Forssell (LUF): "Att tro på en framtidsutopi utan droger är både naivt, historielöst och oseriöst".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Häromdagen rapporterade polisen om en ny livsfarlig drog, en variant av ecstasy. Detta händer regelbundet att en ny, ofta mycket farlig, drog introduceras och människor som prövar den tar skada eller dör. 

Samhället verkar sakna metod för komma till bukt med dessa problem och det är för att den nuvarande politiken dessvärre inte har som syfte att rädda liv. Därför måste Sverige lämna nolltoleransen mot droger bakom sig och börja arbeta skademinimerande. 

Sverige har en av världens tuffaste lagstiftningar mot narkotika. Utgångspunkten för svensk narkotikapolitik är att det "ska vara jobbigt att vara knarkare" och målet är att få bort narkotikan helt. 

I utgångspunkten har politiken lyckats, det är tufft och svinjobbigt att bruka droger i Sverige. Det är många som dör eller blir sjuka, och ofta blir knarket utblandat eller ersatt med ännu farligare substanser. Politikerna har alltså lyckats med att göra det jobbigt att vara brukare, men inte lyckats med att få bort narkotikan helt. 

I stället för att den har försvunnit så har folk börjat testa mer farliga grejer och far illa i högre utsträckning. Att politikerna inte lyckats att helt eliminera alla droger är inte så konstigt. Människor, och även vissa djur, har i alla tider brukat olika typer av droger. Det har aldrig funnits någon drogfri period. 

Att tro på en framtidsutopi utan droger är både naivt, historielöst och oseriöst. Istället borde politikerna acceptera att människor kommer att göra saker med sig själva som är farliga och i stället borde de fokusera på att människor ska sluta dö. 

Cannabis är förbjudet i Sverige och många som brukar drogen är rädda för att åka fast, "få en prick" och riskera sin framtid. Resultatet av lagen är dock inte att folk i allmänhet är mer skeptiska till cannabis, tvärtom tycker fler idag att det är ett ofarligt bruk som borde vara lagligt. 

Det som dock är risken är att vissa byter ut cannabisen mot farligare, syntetiska, kemiska droger, till exempel spice

Och det är ju inte bra att röka på hela tiden, allra helst skulle folk chilla med en grönkålssmoothie istället, men det är inte realistiskt att tro att alla ska dricka smoothies, och då måste politiken se till att skadan blir så liten som möjligt. Droger är ofta jättefarliga. 

För oss i Liberala ungdomsförbundet är det därför obegripligt hur våra politiker så krampaktigt kan hänga kvar i en politik som uppenbarligen inte fungerar och som inte räddar liv. 

Människor dör, hamnar utanför samhället och tar skada. Den naiva nolltoleransen måste bytas mot en realistisk och human skademinimering, och cannabis borde legaliseras.

Joar Forssell,
Ordförande Liberala ungdomsförbundet

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
Luf
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.