Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Till alla föräldrar: Sluta döda era barn med veganmat

Josefin Schönqvist​ riktar hård kritik mot föräldrar som ger sina barn veganmat.
1 av 4

Josefin Schönqvist​ riktar hård kritik mot föräldrar som ger sina barn veganmat.

Privat/TT/TT

2 av 4

TT NYHETSBYRÅN

3 av 4

TT NYHETSBYRÅN

Josefin Schönqvist
4 av 4

Josefin Schönqvist

Privat

Debatt | 21/06/2017 08:58

Josefin Schönqvist​: "Sluta tro att ni ska 'rädda världen' genom att äta vegankost. Börja med att rädda era egna barn istället!"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag vart tillfrågad att dela med mig av mina åsikter kring domen i Belgien där pojken Lukas föräldrar står ansvariga för dråp av barn

Lukas hade blivit matad med enbart vegankost och dog av undernäring vid 7 månaders ålder. Detta var ett innovationsprojekt som kostade ett litet barn livet! 

Eller rättare sagt så har flera barn gått samma öde till mötes, har jag insett nu efter lite efterforskningar. 

Jag får ont i magen av att höra detta, och lider med Lukas och hans föräldrar som var övertygade om att de gjorde det bästa för deras barn, men som tyvärr kostade honom livet. 

Expressen skrev i augusti 2016 att fem Italienska barn hade dött under 18 månader, på grund av bristande kost (vegankost). 

Den Italienska politikern Elvira Savino vill därför stifta en lag där föräldrar kan få upp till 4 års fängelse för att ha gett sina barn bristfällig kost. 

Lukas föräldrar trodde att han var gluten- och laktosintolerant (Hur kan man tro? Sånt kollar man upp). På grund av det valde de att ge honom vegankost, på mjölk som var gjord på havre, ris och quinoa. 

Vad som händer när man experimenterar med vegankost på barn som växer är att de lätt får vitamin- och mineralbrist, något som är livsviktigt för barnets naturliga utveckling. 

Det i sin tur gjorde att Lukas gick ner mycket i vikt, och när föräldrarna valde att ringa ambulansen var det redan försent. Det gör ont i mig, från botten av mitt hjärta, att ett barn ska mista livet på grund av vuxna människor som ska experimentera. 

Jag vill poängtera att min uppfattning är att Lukas föräldrar inte var ute efter att skada honom och att de gjorde det av kärlek, men tyvärr miste deras son livet på grund av okunskap och experiment som inte hör hemma i detta sammanhang. 

Föräldrarna fick villkorlig dom på 6 månader och blev dömda för dråp. För mig är det egentligen helt ofattbart att man som vuxen människa inte kan vara det minsta källkritisk när det kommer till sitt barns välmående. 

Att du inte rådfrågar en doktor om kosten och istället litar på din egna "kunskap" (i detta fall ägde föräldrarna en hälsokostbutik). 

Sedan tycker jag också att det är konstigt att man inte åkte in tidigare och kollade upp Lukas mående då han gick ned i vikt. 

Jag hoppas att någon därute kan lära sig utav detta exempel, och många andra barns missöden, och dämpa egot i tron om att ni ska "rädda världen" genom att äta vegankost. Börja med att rädda era egna barn istället! Man ska faktiskt alltid sätta saker och ting i perspektiv. 

Detta är en oroväckande trend som måste få ett abrupt avslut, ögonen böj! Vi kanske borde införa lagen i Sverige också?

Josefin Schönqvist

Håller du med?