Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ta aldrig bort en vän på Facebook – då kan det här hända

- 21/06/2017, 00:28 -

Denna text är hämtad från bloggen Mika Marin.

Mika Marin skriver om konsekvenserna av att rensa bort vänner på Facebook.
1 av 3

Mika Marin skriver om konsekvenserna av att rensa bort vänner på Facebook.

Privat/Pixabay

2 av 3

Pixabay

Mika Marin
3 av 3

Mika Marin

Privat

Mika Marin: "Tänk efter en extra gång innan du tar bort en vän. I slutändan kan det påverka dig till det negativa."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag blir så förbannat trött på alla nyheter om nya terrordåd från kontinenten och här hemma. Jag börjar bli så trött på mänskligheten. 


Det senaste exemplet är mannen som skulle slå tillbaka med samma mynt och siktade in sig på muslimer i London i måndags.

 

Moskén han hade i sitt sikte har under många år spridit hatpropaganda, men för ett par år sedan bytte moskén ledning och har sedan dess varit tongivande inom fredlig islam i landet. 


Så varför valde denna anti-terrorist just denna moské som sitt mål? Vad tänkte han? Eller tänkte han över huvud taget?

 

Till att börja med vill jag fördöma hans aktion. Det är inte under några som helst omständigheter acceptabelt att sänka sig till denna nivå och och begå hämndaktioner i form av mer terror. Med det sagt vill jag spekulera lite i vad som gjorde att han valde så "fel" mål.

 

Utbildning och information är det som sägs rädda oss från krig och elände. Och det stämmer nog. De som radikaliseras, åt vilket håll det nu än gäller, är ofta lågutbildade människor, som är lättpåverkade då de saknar grundläggande kunskap om i princip allting.

 

Mannen i London saknade med största sannolikhet information om vad som pågår i den nämnda moskén idag. Han hade antagligen nåtts av informationen om hur det låg till för några år sedan. 


Hade han varit uppdaterad tror jag inte att han hade gjort samma val. Återigen spekulerar jag, men troligtvis hade mannen valt att endast läsa alternativa media och helt stängt ute allting annat. 

 

Ett liknande scenario står mig själv ganska nära till hands. I mitt Facebookflöde har jag nämligen otaliga gånger fått läsa inlägg där författaren talar om att alla som delar eller uttrycker en viss typ av åsikter, eller delar nyheter från källor som författaren anser vara icke-önskvärda, kommer att tas bort från författarens vänlista. 


Det är en aktion som till synes verkar vara ett gott ställningstagande. Men är det verkligen det?

 

Jag tycker inte det. Genom att stänga ute viss typ av information väljer vi att endast läsa det som stödjer vår egen uppfattning. Vi vägrar således att ens förvissa oss om vad andra människor tycker och tänker. 


Eventuellt missar vi en del av sanningen, eller åtminstone hur andra ser på den. Det kan aldrig vara bra. Att selektivt endast välja nyheter som är skrivna från ens egen synvinkel är att frivilligt censurera sin världsbild. När det riktas mot andra kallas det för propaganda. 

 

Det sägs även att det är viktigare att känna sin fiende än att känna sig själv. Det är ytterligare ett argument som stödjer min uppfattning om att sanningen, den egentliga världsbilden, kan bildas endast om man tar hänsyn till alla aspekter som finns till hands.

 

Jag har över tusen vänner på Facebook. Jag känner dem personligen, men många av dem representerar en helt annan världsuppfattning än vad jag själv gör. 


Jag ser ändå ingen anledning till att ta bort någon av dessa oavsett om de är kommunister eller Sverigedemokrater (båda finns representerade i min vänlista), trots att deras åsikter inte är förenliga med mina. 


Jag vill gärna läsa om bådas syn på saker och ting. Det är nämligen svårt att ha fel i allt. Lika mycket är jag villig att ta diskussionen med vederbörande om jag anser dem sprida osanningar.

 

Vi skämtar ibland om att en person har en selektiv hörsel. Men när det kommer till kritan är det inget skämt för många av oss. 


Allt för många väljer att läsa endast det de vill läsa. Det ändrar inte världen, det ändrar bara dig själv, till det enkelspårigare.

 

Så tänk efter en extra gång innan du tar bort en vän som har en annan åsikt än din egen. I slutändan kan det påverka dig till det negativa. Och stämmer mina spekulationer kan det till och med vara en början på något mycket olyckligt.

 

Och sist men inte minst: Du når inte själv ut till just dem som du kanske mest vill påverka, om du eliminerar dessa. Glöm inte att mångfald är mycket större än din bild av den.

Mika Marin

Vill du också få ut din röst?