Amina Sadigbeyli och Philip Hallberg (MUF)
1 av 3
Amina Sadigbeyli och Philip Hallberg (MUF) - Foto: Privat
Amina Sadigbeyli (MUF)
2 av 3
Amina Sadigbeyli (MUF) - Foto: Privat
Philip Hallberg (MUF)
3 av 3
Philip Hallberg (MUF) - Foto: Privat

Ungas åsikter är lika viktiga som vuxnas – låt oss debattera!

Philip Hallberg och Amina Sadigbeyli (MUF): "Vi ska inte behöva bemötas av konstiga blickar för att vi bryr oss om det samhälle vi lever i."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag är väldigt få debattörer i Sverige under 18 år. Det är väldigt problematiskt och gör det svårare för oss unga att uttrycka våra åsikter och synpunkter eftersom att vi utgör en stor del av befolkningen.

I Sverige utgör personer under 18 år en stor del av befolkningen, men det viktigaste är folk i åldern 12-18 år. Det är runt 12-års ålder man börjar bli intresserad, mer engagerad och lär sig mer om till exempel samhället, och dessa åsikter är väldigt viktiga. 

Det är dessa personer som håller på att bli vuxna och börjar bli engagerade i ungdomspolitiken, och då är det väldigt viktigt att lyssna på dem, speciellt när vi lever i en demokrati. 

I en demokrati ska så många som möjligt kunna vara med och påverka, därför är det väldigt dumt att utesluta unga, vilket många tyvärr gör. 

Det är exempelvis vi unga som går i skolan, men trots det är de flesta som diskuterar skolpolitik vuxna. Vi är som tidigare nämnt framtiden och det är dags att våra åsikter hörs mer.

I Sverige är ungefär 7,5 procent av befolkningen mellan 12 och 18 år, alltså en ganska stor del. Men problemet är att unga är alltför underrepresenterade i dagens debatt. 

Även vi unga som är engagerade inom ungdomspolitiken kan ibland känna av att våra åsikter inte tas på lika mycket allvar, även fast de är minst lika relevanta i sammanhanget. Om vi unga ska kunna vara med och påverka är det väldigt viktigt att våra åsikter tas på lika stort allvar som vuxnas. 

Annars så skapas politikerförakt bland unga, vilket kan få stora konsekvenser. Vi ser redan hur politikerföraktet växer bland unga, och att begränsa våran makt bidrar bara till den negativa trenden.

Vi ska inte behöva bemötas av konstiga blickar för att vi bryr oss om det samhälle vi lever i. Vi vet att det inte är felfritt, vi är inte nöjda med allting som det har att bjuda oss på, men vi har drivkraften att sträva efter ett bättre samhälle. 

Vi vill att så många som möjligt ska dela den viljan med oss, barn som vuxna, vuxna som barn. Vi vill inte mötas av hinder! Det är endast positivt och för en bra sak som unga ger sig in i samhällsdebatten. 

Ju mer unga lär sig, desto bättre, plus att det är de unga som i framtiden kommer ta över, och då är det bra att ha så goda förutsättningar som möjligt!

Allting som vi gör nu påverkar framtiden, vår framtid! Vi vill inte och ska inte behöva ta ansvar över motgångar som sker idag när det är dags för oss att styra och ställa i framtiden. 

Det är just därför vi väljer att ge oss in i samhällsdebatten, för att vi bryr oss. Våra röster ska inte tystas ner utan de ska faktiskt uppmärksammas. Tillsammans kan vi vara med och påverka och leda Sverige åt ett annat håll, åt rätt håll!

Samtidigt så är förtroendet för flera statliga institutioner lågt bland unga, och framförallt förtroendet för politiska partier. Detta är ett stort problem! 

För att skapa mer förtroende så bör man låta de ungas röster höras mera än vad de gör idag. Det är dags att ungas åsikter hörs mer!

Philip Hallberg, 13 år,
Ledamot MUF Lidingö

Amina Sadigbeyli, 14 år,
Medlem MUF Sollentuna

Muf
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.