Kajsa Danielsbacka tycker att vi bör ta lärdom av serien SKAM.
1 av 3
Kajsa Danielsbacka tycker att vi bör ta lärdom av serien SKAM. - Foto: Bendiksby, Terje/Privat
2 av 3
- Foto: Bendiksby, Terje
Kajsa Danielsbacka
3 av 3
Kajsa Danielsbacka - Foto: Privat

SKAM må vara över, men låt oss aldrig glömma seriens budskap

Kajsa Danielsbacka: "Vi lever i en värld idag där alt inte er love, därför måste vi fortsätta sprida budskapet i SKAM, varje dag."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Kajsa Danielsbacka är 20 år och kommer från den lilla byn Karlsborg.

Hon är ett stort SKAM-fan och brinner för politik, speciellt för frågan om alla människors lika värde.

*SPOILER*

Nu när sista avsnittet av SKAM sänts är känslorna blandade. Vi är många som kommer sakna gänget på Hartvig Nissen och att följa deras dagliga, stundvis dramatiska, och för flera allt för igenkännliga, liv. 

Men är det något jag speciellt kommer sakna så är det den fantastiska acceptans och kärlek som serien lär ut. Samt hur den visar på vilket vackert och enkelt sätt olika kulturer och livsöden kan sammansmälta och leva tillsammans i harmoni. 

Isaks killgäng som visar full förståelse för att Isak är homosexuell, och att hans pojkvän Even är bipolär. Sana som dejtar en icke-muslim. William som väljer att stanna för Noora. Chris som finns där för Vilde när det visar sig att Vilde inte verkar har det så bra hemma. Eid-festen där alla samlas för att fira hemma hos Sana. 

Alla dessa historier är något vi borde ta till oss, lära oss av och senare själva leva och lära ut. För detta är en serie som i allra högsta grad speglar vårt samhälle idag. 

Det finns dock en enormt viktig uppgift vi alla nu har framför oss. Vi måste se till att SKAM och seriens budskap om acceptans, öppenhet och kjærlighet inte glöms bort. 

För varje dag finns det vuxna och unga som är i samma situationer och som möter samma problem som karaktärerna i SKAM gör. Och varje dag finns det otroligt många som inte får den stöttning och hjälp de behöver. 

Vi lever i en värld idag där alt inte er love. Vi lever i en värld där människor är på flykt på flera vis. Människor flyr inte bara från krig, utan människor flyr från vilka de innerst inne är, för att de inte känner sig trygga i det. 

Förtjänar inte alla människor att känna sig trygga? Vare sig det handlar om att leva i ett land i fred, där man får tro på vem och vad man vill, eller om det handlar om att vara trygg i att man får älska vem man vill. Eller att man kan vara trygg i att man kanske inte mår så bra hela tiden. 

Vi har nu alla möjligheten att göra Sverige till ett land där alla kan känna sig trygga. Så jag ber nu dig som läser detta att stå upp för det som är rätt, och att hjälpa dessa personer. Finns där för dem. Lyssna på deras historier. Förstå vad de går igenom, och stötta dem i det. 

Vi måste inte bara finnas för personerna omkring oss, utan fortsätta sprida budskapet i SKAM varje dag. På rasten, på jobbet, i fikarummet, vid matbordet, på Facebook, Twitter, Instagram, ja, var som helst egentligen.

För budskapet om allas lika värde, oavsett kön, religion, hudfärg, ursprung, sexuell läggning eller psykiskt välmående är det viktigaste budskapet av alla, och förtjänas att försvaras hela tiden, minut för minut, överallt. 

När du hör en olämplig kommentar, ett "skämt" eller en ren åsikt som talar emot allas lika värde, säg då ifrån, och ta det längre genom att förklara varför det inte är okej att till exempel använda "bög" som ett skällsord, eller säga att alla muslimer är terrorister. 

För hatet vinner när ingen säger ifrån. Tystnaden från oss som vet och vill bättre är hatets högra hand. Vill vi leva i en värld där man kan känna sig trygg i att vara precis den man är så måste vi kämpa och försvara oss mot de åsikter som talar för motsatsen. 

Så var inte tysta. Sluta aldrig att säga ifrån, debattera, argumentera och kämpa för allas lika värde.

Kajsa Danielsbacka

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du sakna SKAM?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.