Johan Svensk (MP) skriver om satsningen att förbättra Haningebornas hälsa.
1 av 3
Johan Svensk (MP) skriver om satsningen att förbättra Haningebornas hälsa. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Johan Svensk (MP)
3 av 3
Johan Svensk (MP) - Foto: Privat

Vi måste satsa på folkhälsan – fysisk aktivitet är för alla!

Johan Svensk (MP): "Hälsoklyftorna är fortfarande tydliga, och det måste vi ändra på."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har i fredags avslutat en promenad på 18,5 timmar utan pauser. Tävlingen heter Fotrally och är en av de aktiviteter som lockar fler personer till en mer aktiv livsstil, vilket lägger grunden för långa och goda liv. 

Vi behöver ha en lika stor variation och spridning av aktiviteter som vi har mångfald av människor i vår kommun. Haninge har fantastiska förutsättningar och gör redan mycket för att tillgängliggöra och locka fler till fysisk aktivitet. 

Kommunens samarbete med En Frisk Generation ger barn och familjer, som annars inte brukar röra på sig, lust att göra det. Det anordnas tävlingar som ÖTILLÖ, i vilken de tävlande springer och simmar genom vår vackra skärgård. 

Tyresta nationalparks ovärderliga natur inbjuder till fysisk aktivitet. Och mycket mer. Men hälsoklyftorna är fortfarande tydliga, även i Haninge. Barn som växer upp i fattigdom eller har föräldrar med låg utbildningsnivå får mindre fysisk aktivitet, sämre kost och har att se fram emot ett kortare liv än andra. 

Vilket område inom Haninge kommun du växer upp i spelar också stor roll. Det måste vi ändra på. Alla i Haninge ska ha samma möjligheter. Det är därför vi beslutat att göra en genomlysning av hela folkhälsoarbetet i kommunen. 

En rapport ska presenteras i mars 2018 och den förväntas ge en bra bild av dagens folkhälsoarbete samt lägga fram ett antal rekommendationer till oss förtroendevalda om vad vi bör prioritera framöver. 

Redan nu vet vi att fysisk aktivitet är en viktig nyckel i folkhälsoarbetet och därför lägger vi nu i en högre växel för att erbjuda ett brett och geografiskt spritt utbud av aktiviteter som väcker alla Haningebors lust att röra på sig. 

Vi går vidare med frågan om ny simhall som skulle öppna möjligheten för fler att ägna sig åt en mängd vattenaktiviteter där simkunnighet är en förutsättning. Tre idrottshallar i Västerhaninge, Lyckeby och Tungelsta byggs för att ge fler möjlighet att röra på sig. 

Denna sommar inför vi även sommarkollo där Haninges barn får chans att testa på en mängd olika slags fysiska aktiviteter. Detta är några exempel på våra nya satsningar. 

Jag ser fram emot folkhälsorapporten som kommer i mars 2018. Under tiden fortsätter vi i kommunen att försöka tillgängliggöra fysiska aktiviteter för fler Haningebor. Själv tränar jag vidare i olika former. Häng med du också!

Johan Svensk (MP),
Kommunalråd i samarbetskoalitionen, med ansvar för folkhälsofrågor

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.