Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

100.000 på samkönade trafikljus – när människor sover på gatan

- 05/07/2017, 21:21
Linnéa Cortés och Johan Tireland (Ungsvenskarna) tycker att hemlösa borde prioriteras före trafikljus.
1 av 4

Linnéa Cortés och Johan Tireland (Ungsvenskarna) tycker att hemlösa borde prioriteras före trafikljus.

2 av 4

MAJA SUSLIN

De samkönade trafikljusen.
3 av 4

De samkönade trafikljusen.

TT NYHETSBYRÅN

Linnéa Cortés och Johan Tireland, Ungsvenskarna Stockholm
4 av 4

Linnéa Cortés och Johan Tireland, Ungsvenskarna Stockholm

Ungsvenskarna: "Hade ni prioriterat samkönade trafikljus framför tak över huvudet om det var någon i er närhet som levde i misär?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Med hänsyn till alla de problem som redan finns i Stockholm känns det orimligt att prioritera en kostnad på 100.000 kronor för samkönade trafikljus. Det är ett direkt hån mot de utsatta grupper som är i behov av vårt stöd, till exempel våra hemlösa

Ibland kan man verkligen fundera på om vi lever i två vitt skilda världar. Där den ena är realistiskt förankrad i verkligheten och den andra svävar på röd-grön-rosa moln bort mot drömmarnas horisont. 

Visserligen är det säkerligen goda intentioner som ligger till grund för förslaget. Däremot är trafikborgarrådet och miljöpartisten Daniel Helldéns inställning och motivering klart naiv och ogenomtänkt till varför trafikljusen ska ändras. 

Att påstå att några trafikljus ska göra Prideveckan till en "mer spännande och kul grej" är en rejäl överdrift. Det är redan ett av de största spektaklen som sker på Stockholms gator och det uppmärksammas oavsett utformningen på trafikljusens linser. 

Att lägga 100.000 kronor på detta är både onödigt och en omänsklig felprioritering när vi har medborgare som sover utomhus och utan mat i magen. 

Om man nu har 100.000 kronor att spendera på en "kul grej" anser vi att man givetvis ska använda pengarna på ett ansvarsfullt sätt för att lindra smärtan hos de som lider. 

Stockholms stad har en "tak över huvud-garanti". Men alla vi som rör oss i Stockholm vet att många fortfarande sover utomhus. Även under de kalla vintermånaderna. Där kan 100.000 kronor göra skillnad för personer som inte har någon möjlighet att reda sig själva. 

Varför prioriterar inte Stockholms stad våra hemlösa istället? Vi är övertygade om att många tycker precis likadant. Det här förslaget och motiveringen till det tydliggör hur den styrande majoriteten i Stockholms stad prioriterar "en spännande och kul grej" framför att ge stöd och värme till de mest behövande. 

Hur hade ni känt om det var ni eller någon i er absoluta närhet som levde i misär och hemlöshet? Hade ni prioriterat samkönade trafikljus framför tak över huvudet och ett mål mat i den situationen? Det tål att tänkas på en stund.

Linnéa Cortés,
Talesperson Ungsvenskarna Stockholm

Johan Tireland,
Vice talesperson Ungsvenskarna Stockholm