Stefan Lagergren skriver om att ta sitt ansvar som pappa.
1 av 3
Stefan Lagergren skriver om att ta sitt ansvar som pappa. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Stefan Lagergren
3 av 3
Stefan Lagergren - Foto: Privat

Vi måste sluta glorifiera pappan som tar sitt ansvar

Stefan Lagergren: "Det är inte jag som är bra, det är din man som är dålig."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Stefan Lagergren driver bloggen pappavarannanvecka.

Det behövs inte mycket för att jag ska målas upp som värsta superpappan på min blogg. Så sent som för någon vecka sedan hade jag städat vårt gemensamma hem. Innan det har min fru varit ute med sina tjejkompisar på middag och andra festligheter, och jag har varit hemma med barnen

För mig och min fru är det här inga konstigheter, men kommentarsfältet svämmar över med kommentarer som "Din fru borde skatta sig lycklig som har en man som dig", "Tänk om min man kunde vara som dig", med mera. 

Kort sagt vill jag med hela den här texten säga; Det är inte jag som är bra, det är din man som är dålig.

Jag menar inte att alla män är dåliga och att det bara är jag som är bra. Men, om ni bor tillsammans, och framförallt, har barn tillsammans, så bor ni tillsammans och har barn tillsammans. Ordet som kräver betoning här är just ordet tillsammans. 

Det är inte du, som mamma, som har barn. Barnen har oftast en pappa också. Det betyder att det, allt som oftast, finns två föräldrar. Alltså, ni är föräldrar tillsammans. Ett gemensamt ansvar för ert/era barn. Det betyder att pappan inte är "barnvakt" när du som mamma vill gå ut och träffa dina kompisar. 

Precis lika lite som att du ska behöva ha dåligt samvete för att du går ut och träffar dina kompisar, eller gör något annat roligt, som du uppskattar att göra för dig. 

Och ni som är kompisar till denna mamma som är iväg utan sitt barn: hon är lika fantastisk som pappan som är hemma med barnet. Eller rättare sagt, han är inte alls en fantastisk man; han är en pappa. Vi måste sluta glorifiera pappan som tar sitt ansvar.

De andra papporna behöver släppa sargen och komma in i matchen. Om du inte är en livsfara för dig och andra på jobbet om du är lite trött så kan du ta varannan natt med barnen. Tro mig, det är jobbigt första veckan, sen är du van. 

Du tar alla blöjbyten när du är hemma. Flaskmatas barnet kan du gott göra det också när du är hemma. Varannan gång på helgerna när ni båda är hemma. Du är garanterat hemma mindre tid än du spenderar på väg till, på och från jobbet. 

För varje gång du är ute med dina kompisar har din partner rätt att vara iväg med sina kompisar. För guds skull, var föräldraledig. Om det finns ett råd som jag skulle ge till alla nyblivna pappor där ute är det att umgås med sina barn, vara delaktig, ett team.

Jag kan inte förstå hur det här inte är en självklarhet 2017. Det är inte så konstigt att kvinnor enbart tjänar 87 procent av en manlig lön i snitt ute i det stora samhället om familjeekonomin inte är i balans. 

Jag tror att förändringen måste börja hemma, tillsammans med våra barn. Vad blir det annars för värld vi lämnar tillbaka till barnen när vi lånat den klart?

Texten är hämtad från bloggen pappavarannanvecka.se.

Stefan Lagergren

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.