Lis Jacobsson ger tips på vad du kan göra om sexlivet står stilla.
1 av 3
Lis Jacobsson ger tips på vad du kan göra om sexlivet står stilla. - Foto: Privat/Pixabay
2 av 3
- Foto: Pixabay
Lis Jacobsson
3 av 3
Lis Jacobsson - Foto: Privat

Står ditt sexliv stilla – då borde du testa det här

Lis Jacobsson: "Enligt en undersökning så har hela 22 procent av svenskarna sex mer sällan än en gång varannan månad."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Lis Jacobsson är grundare av Lustjakt, ett företag som säljer sexleksaker.

Det finns perioder i livet då man är trött, utarbetad, stressad, nedstämd, och så vidare. Perioder där man exempelvis lägger stor energi på jobb och barn, då är det lätt att sexlivet blir obefintligt på grund av stress och brist på ork. 

Nedsatt/minskad/bristande lust är något som kan inträffa för både män och kvinnor i alla åldrar. Alla har vi olika mycket sexlust, i olika perioder i livet.

Under dessa perioder kan det vara bra att försöka planera in närhet, kramar och smek, vilket ofta kan väcka lusten till att ha sex. 

Vi behöver närhet för att må bra. När vi berör varandra så producerar kroppen hormonet Oxytocin. Vid exempelvis en kram som varar i minst 20 sekunder påbörjas en terapeutisk effekt på vår kropp och själ. 

Oxytocin har många fördelar på vår fysiska och psykiska hälsa och hjälper oss bland annat att koppla av. Det motverkar också ångest och rädsla samt får oss att känna oss lugna och trygga.

Enligt en undersökning så har hela 22 procent av svenskarna sex mer sällan än en gång varannan månad. Var fjärde svensk rapporterar att de har sex en gång varannan månad eller mindre medan var tredje har sex en gång i veckan eller oftare. De vanligaste orsakerna till mindre sex uppges vara stress och brist på energi.

Sexualiteten har i alla tider varit en källa till lust och glädje i människors liv. Så kan det bli igen även om man för tillfället har en svacka. Med små enkla tips och hjälpmedel kan man ofta få en förbättring av sexlivet.

Ett stimulerande medel kan ibland ge bra resultat genom att det värmer, kyler, pirrar eller ökar blodcirkulationen i området. Men själva lusten sitter i hjärnan och för att väcka den så behöver man hjälpa det stimulerande medlet på traven. 

Det kan du göra exempelvis genom att starta ett förspel med kel, gos och smekningar, läsa en erotisk novell, se på en film som väcker lusten eller använda en sexleksak som ger nerverna extra stimulans.

Blunda, slappna av och känn efter inifrån hur smekningarna, vibrationerna och kyssarna känns. Många gånger väcks lusten under själva förspelet, och gör den inte det, så har du/ni i alla fall gjort ett försök. Ge inte upp, utan försök igen vid ett senare tillfälle.

Glöm inte att prata ordentligt om det hela om ni upplever problem, för det är lätt att partnern till den med nedsatt lust känner sig ratad eller misslyckad, för att din lust inte har väckts till liv. Det är också lätt att partnern kan tro att man tröttnat på förhållandet. Så samtal är mycket viktigt i dessa fall!

Pågår den bristande lusten under lång tid så kan det också vara bra att ta kontakt med någon professionell för att komma vidare. Så jag brukar säga; sätt undan tid för varandra, närheten är viktigare för hälsan och måendet än vad man kan tro!

Lis Jacobsson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du nöjd med ditt sexliv?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.