Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sex poliser tillkallades – för att jag rullade en cigarett

Anton Nordenfur blev under Almedalen visiterad av sex poliser – för att de trodde att han rökte cannabis.
1 av 4

Anton Nordenfur blev under Almedalen visiterad av sex poliser – för att de trodde att han rökte cannabis.

Privat/TT/SCANPIX

2 av 4

TT NYHETSBYRÅN

3 av 4

ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Anton Nordenfur
4 av 4

Anton Nordenfur

Privat

Debatt | 08/07/2017 10:43

Anton Nordenfur​: "Under den gångna Almedalsveckan fick jag erfara hur polisen behandlar en misstänkt drogbrukare."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Piratpartiet har vi länge diskuterat Sveriges repressiva och extremt farliga narkotikapolitik. Vi har idag fem gånger EU:s genomsnittliga nivå av narkotikarelaterade dödsfall. 

På tio år har dödligheten tredubblats. Trots det har politiska insatser varit få och bristande. Vi har ett låst läge där få satsar på annat än total nolltolerans, där lindriga narkotikabrott är att jämföra med extrema våldsbrott.

Under den gångna Almedalsveckan fick jag i första hand erfara hur polisen behandlar en misstänkt drogbrukare. Jag satt på en bänk i Visby och rullade en cigarett när en polis kom fram och frågade "Är det braj det där?".

Jag svarade att det var tobak och erbjöd henne att lukta på det. Plötsligt tog hon tag i mina armar, genomsökte mina fickor och min väska. Därpå tillkallade hon fler poliser, som efter ett visst tumult bara kunde konstatera att att jag inte hade några olagliga droger på mig. 

Tydligen krävdes det sex poliser för att hantera mig, en tanig spoling på drygt sextio kilo. Jag behövde fråga tre gånger om jag var gripen innan jag fick svar, och två gånger innan polisen visade ID. 

Mina tillhörigheter blev genomsökta med den enda motivationen att "det är ovanligt att rulla sina egna cigg utan gräs". Jag blev aldrig ombedd att hålla fram mina händer eller flytta på mig, ändå höll de fast och drog i mig, utan förvarning.

Så prioriterar polisen sitt arbete rörande narkotikabrott. Gängbråk tar ett allt starkare grepp om förorten, våldtäkterna ökar i mängd, moskéer bombas, men sex poliser lägger tid på att hålla fast och visitera mig, för att jag helt öppet rullat en cigg.

Piratpartiet stödjer en legalisering. Vi vill hjälpa de som har missbruksproblematik. Vi vill ta verksamheten från organiserade brottslighet och reglera marknaden, vilket ökar säkerheten och minskar antalet dödsfall. 

Efter att man ändrat politiken i andra länder har brottslighet och drogbruk legat på en stabil nivå medan antalet dödsfall minskat. Det är dags för en skademinimerande politik som räddar liv.

Anton Nordenfur