Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Birro om Fridolin: "Första gången han ser äldre ut än 22 år"

- 09/07/2017, 08:01 -

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro/TT

Marcus Birro tycker att talet från Miljöpartiets Gustav Fridolin var retoriskt bra. Men ett svek mot partiet och väljarna, skriver han.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För första gången ser Gustav Fridolin ut som något äldre än 22 år. Han gör ett moget, seriöst och sympatiskt intryck. Mycket av den besvikelse och ilska som både sympatisörer och andra känner gällande Miljöparitet verkar inte riktigt fastna på Fridolin.

Han är trevlig helt enkelt. 

Jag har haft glädjen att träffa honom utanför offentligheten och kan intyga att han är sympatisk. Han lyssnar, är nyfiken, intresserad och verkar faktiskt vara genuin också i sin politiska gärning.

Problemet är bara att hans parti verkar ha spelat ut sin roll. Klumpigt ledarskap, svekdebatter, maktlängtan och människor i höga positioner som inte vill skaka hand med kvinnor har fått hela partiet att vackla. Det är som om MP exploderat inifrån.

Den stora krisen för MP är trots allt inte inte klumpiga företrädare med klumpiga uttalanden. Den stora krisen är att MP trots omvärldens och människors fokus på miljön inte lyckats omvandla denna oro för vår framtid till politiskt engagemang.

Åtminstone inte engagemang för och i MP.

Så länge Miljöparitet stod en aning till vänster i sin slarvigt stickade kofta och petade lite på makten med sin gröna stav var allt rid och fröjd. När de efter valet 2014 plötsligt hamnade i regeringsställning visade det sig att partiet inte alls var mogen uppgiften. 

De egna sympatisörerna misströstar över svek i flyktingdebatten och väljarna flyr fältet efter alla kriser och skandaler. ”Miljöpolitik är en fight” säger Fridolin och då talar han med stor pondus och engagerat.

Han hade ett totalt fokus på miljö i sitt tal.

Flest applåder drog han ner när han sade att det vi måste göra, måste i göra nu. Det är väldigt märkligt att ett parti som sätter miljön främst, något de allra flesta kan sympatisera med, inte lyfter i opinionen. Jag tror fjäskande för islamistiska diktaturer, ryggradslösheten i maktställning och oförmågan att kommunicera sin politik är anledningarna till att MP har tappat som de har gjort.

Jag tror också att människor upplever otryggheten, brottsligheten, terrorn, vården och skolan just nu är viktigare än frågor. Fel eller inte, jag tror att det är så och MP har egentligen inga svar alls på någon av de ämnena.

Det talas om att kommunen ska lära barn cykla, bilar ska helst stå till och barn ska lära sig simma. 

Men Fridolin berör bara i förbigående  brottslighet,  terrorn,  förorterna, om de 100.000 flickorna i Sverige som lever i hederskontrollerad diktatur, nämner han inte alls.

Det är ett svek för ett parti som säger sig vara ett feministiskt parti.

I det ljuset blir snacket om att stänga av storstädernas gator för bilar en enda lång gäspning i sommarnatten. Hur god talare Fridolin än är.

Nyheter24:s Marcus Birro kommer under hela veckan att kommentera och tycka till om vad varje talare har att säga – direkt efter sändning.

Vill du hålla koll på talarna under Almedalsveckan 2017 är det hit du ska vända dig!

Här kan du se vad han tyckte om de tidigare talarna:

Jimmie Åkesson (SD)

Ebba Busch Thor (KD)

Annie Lööf (C)

Jan Björklund (L)

Jonas Sjöstedt (V)

Vill du också få ut din röst?