Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2902
reaktioner idag

Marcus Birro: "I sju år har all svensk politik handlat om SD"

Marcus Birro kommenterar Jimmie Åkessons partiledartal från Sverigedemokraternas dag under Almedalen.

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

"Visst är det mycket märkligt att samtliga partier säger sig avsky SD samtidigt som de snor partiets retorik mer eller mindre rakt av?", skriver Marcus Birro.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jimmie Åkesson startar sitt tal med en knastrig gammal uppläsning av Verner Von Heidenstams dikt Medborgarsång. 

Jag älskar ju lyrik. Jag har till och med några böcker av skalden Verner Von Heidenstam… Sedan hamnade han i konflikt med min stora favorit August Strindberg och kidnappades av svensk konservatism.

Ett annorlunda och modigt inslag även om det i tevesoffan var nästan omöjligt att höra skaldens ord.

Svensk politik har under decennier ägnat väldigt mycket tid åt att kratta manegen för SD. Genom att inte tala om sådant som SD talar om har man drivit hundratusentals människor rakt in i famnen på partiet.

Efter det att partiet kom in i riksdagen 2010, fick de övriga sju partierna fullständig panik och bestämde sig för att försöka mobba ut partiet vilket helt enkelt bara fick SD att växa ännu mer.

Under flera år satt den politiska och den mediala eliten i samma båt och försökte ro den där ekan så långt bort från SD som möjligt.

Problemet har varit att SD ägt varenda strand som den där båten drev emot. Under snart sju år har i stort sett allting i svensk politik handlat om SD. Under sju år har SD bara vuxit och vuxit. SD är numera landets näst största parti och jag kan riktigt se hur de andra partiernas partisekreterare sitter och skissar på nya planer.

Visst är det mycket märkligt att samtliga partier säger sig avsky SD samtidigt som de snor partiets retorik mer eller mindre rakt av?

Numera låter Åkesson som en Per Albin Hansson. Han snackar om folkhem och välfärden och låter mer som en socialdemokrat än vad Magdalena Andersson gjorde. Han talar om att kräva sin rätt och göra sin plikt. Han talar om ett modernt folkhem och att ingen ska lämnas utanför.

Samtidigt blir det lite löjligt när han mässar om att vi ska få vara stolta över Sverige….Han låter som om det vore förbjudet att få göra det. Vad hindrar honom? 

Det centrala i talet var att han hade en annan formulering kring hur splittringen ser ut i Sverige…

”Den angörande konflikten handlar om de som bygger bilarna och de som bränner bilarna…” 

Jag tror att Åkesson talar till många som älskar det sunda förnuftet. Det har funnits en stor lucka i svensk politik och de övriga partiernas fullständiga oförmåga att handskas med hans parti har bidragit till hans popularitet.

Samtidigt kan han spela på att han och hans parti aldrig riktigt testats i regeringsställning. Han kan stå utanför och äga perspektivet från det hållet.

Hade man stått upp och tagit striden eller diskussionen så hade SD aldrig blivit så här stora. Så enkelt är det.

Det hela handlar om vilken bild av Sverige man känner igen sig i. Är det Socialdemokraternas version av att det går väldigt bra för Sverige eller är det bilden som SD sprider, att Sverige är ett land i kris, med Europas sämsta vård, med splittring, sönderfall och rädsla.

Vilket Sverige är det vi lever i? Vem har ritningarna till landet vi lever i? 

Det är detta som avgör valet nästa år. Den som bäst lyckas beskriva Sverige kommer vinna valet.

Nyheter24:s Marcus Birro kommer under hela veckan, i form av videodebatter, att kommentera och tycka till om vad varje talare har att säga – direkt efter sändning.

Vill du hålla koll på talarna under Almedalsveckan 2017 är det hit du ska vända dig!

Idag var det dags för Magdalena Andersson (S) att inta talarstolen, som vikarie för statsministern. Du kan se Marcus Birro betygsätta talet i spelaren ovan.

Här kan du se vad han tyckte om de tidigare talarna:

Ebba Busch Thor (KD)

Annie Lööf (C)

Jan Björklund (L)

Jonas Sjöstedt (V)

Vill du också få ut din röst?

Håller du med?

Mer:

Marcus Birro: "Busch Thor vågar i alla fall adressera barbariet"