Leo Gerdén skriver om sitt möte med Nordiska motståndsrörelsen under Almedalen.
1 av 3
Leo Gerdén skriver om sitt möte med Nordiska motståndsrörelsen under Almedalen. - Foto: Privat/TT
Nordiska motståndsrörelsen (NMR).
2 av 3
Nordiska motståndsrörelsen (NMR). - Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
Leo Gerdén
3 av 3
Leo Gerdén - Foto: Privat

Leo, 14: Jag vågade stå upp mot nazisterna – det måste vi alla göra

Leo Gerdén: "Jag vågar stå framför en människan som vill skicka mig till koncentrationsläger och förklara varför han har fel."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Leo Gerdén på Twitter.

Jag står rakryggad. Jag vågar stå framför en människan som vill skicka mig till koncentrationsläger och förklara varför han har fel. Jag viker mig inte.

I fredags hamnade jag i en lång diskussion med några män från Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Det började med att vi tackade nej till en tidning och slutade med att 40-talet människor samlades runt oss och cirka 10 kameror filmade allt vi sa.

Det är förskräckligt att NMR får ställa ut i Almedalen. Men eftersom de fått tillstånd ska de inte få sprida sin hatiska propaganda utan att någon säger ifrån. Att bara ignorera dem leder till en normalisering och att de i värsta fall får tillstånd även nästa år.

Almedalsveckan var för mig en av årets roligaste veckor. Här kan människor mötas, kunskaper utbytas och en enighet om det demokratiska samtalets betydelse råder.

Men igår ändrades allt. Jag stod för första gången, öga mot öga, med en nazist. Det var inget nättroll bakom ett äggkonto. 

Det var en människa som stod framför mig och förnekade förintelsen, ansåg att den "vita rasen" måste bli större än den mörkhyade och ville sätta mig i koncentrationsläger.

Jag hade kunnat välja att stanna hemma. Men jag valde att ta striden. Jag kommer aldrig låta nazisterna stå oemotsagda eller låta deras hat vinna en enda strid. Jag gjorde det för de frihetliga värderingar jag tror på.

Texten är hämtad från Leo Gerdéns Facebook.

Leo Gerdén

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.