Stockholm

Leo, 14: Jag vågade stå upp mot nazisterna – det måste vi alla göra

Leo Gerdén skriver om sitt möte med Nordiska motståndsrörelsen under Almedalen.
1 av 3
Leo Gerdén skriver om sitt möte med Nordiska motståndsrörelsen under Almedalen. Foto: Privat/TT
Nordiska motståndsrörelsen (NMR).
2 av 3
Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
Leo Gerdén
3 av 3
Leo Gerdén. Foto: Privat

Leo Gerdén: "Jag vågar stå framför en människan som vill skicka mig till koncentrationsläger och förklara varför han har fel."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Leo Gerdén på Twitter.

Jag står rakryggad. Jag vågar stå framför en människan som vill skicka mig till koncentrationsläger och förklara varför han har fel. Jag viker mig inte.

I fredags hamnade jag i en lång diskussion med några män från Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Det började med att vi tackade nej till en tidning och slutade med att 40-talet människor samlades runt oss och cirka 10 kameror filmade allt vi sa.

Det är förskräckligt att NMR får ställa ut i Almedalen. Men eftersom de fått tillstånd ska de inte få sprida sin hatiska propaganda utan att någon säger ifrån. Att bara ignorera dem leder till en normalisering och att de i värsta fall får tillstånd även nästa år.

Almedalsveckan var för mig en av årets roligaste veckor. Här kan människor mötas, kunskaper utbytas och en enighet om det demokratiska samtalets betydelse råder.

Men igår ändrades allt. Jag stod för första gången, öga mot öga, med en nazist. Det var inget nättroll bakom ett äggkonto. 

Det var en människa som stod framför mig och förnekade förintelsen, ansåg att den "vita rasen" måste bli större än den mörkhyade och ville sätta mig i koncentrationsläger.

Jag hade kunnat välja att stanna hemma. Men jag valde att ta striden. Jag kommer aldrig låta nazisterna stå oemotsagda eller låta deras hat vinna en enda strid. Jag gjorde det för de frihetliga värderingar jag tror på.

Texten är hämtad från Leo Gerdéns Facebook.

Leo Gerdén

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.